‘Upis je e-mail adrese u Sudski registar besplatan’

Autor: Bernard Ivezić , 07. srpanj 2020. u 13:04
Poslovni subjekti moraju do 1. rujna upisati e-mail adresu u Registar /Pixabay

Iz Ministarstva pravosuđa navode da se upis službene e-mail adrese radi po Pravilniku o načinu upisa u Sudski registar preko propisanog obrasca.

Upis službene e-mail adrese poslovnog subjekta u Sudski registar je besplatan za sve subjekte i svi ga oni moraju napraviti do 1. rujna.

Ministarstvo pravosuđa s tim je objašnjenjem presjeklo žustru raspravu o, navodno, novom nametu, a koju je na Facebook grupi Udruge Glasa poduzetnika pokrenuo vlasnik tvrtke Euro Bus Alan Heigl.

Njemu je Trgovački sud u Rijeci naplatio 250 kuna pristojbi za upis e-maila u Sudski registar, a javni bilježnik 260 kuna naknade. Heigl je to opisao kao novi namet.

No, iz odgovora Ministarstva jasno je da naplate nije smjelo biti. Navode da se upis službene e-mail adrese radi po Pravilniku o načinu upisa u Sudski registar preko propisanog obrasca.

“Za podnošenje zahtjeva za upis i promjenu adrese elektroničke pošte ne plaća se sudska pristojba, jer Uredbom o tarifi sudskih pristojbi to nije propisano”, navode u Ministarstvu pravosuđa.

Pojašnjavaju da poslovni subjekt mora imati barem jedan e-mail u Registru, upisati ga najkasnije tri mjeseca nakon osnivanja.

Sve pravne osobe moraju u roku od godine zatražiti pristup informacijskom sustavu e-komunikacije sa sudovima Ministarstva pravosuđa.

Svi koji ne registriraju e-mail ne mogu elektronički komunicirati sa sudovima, odvjetnicima, javnim bilježnicima, stečajnim upraviteljima; te si ne mogu time smanjiti troškove.

Komentirajte prvi

New Report

Close