Uoči presude Vrhovnog suda skok rezervacija banaka za milijardu kn

Autor: Ana Blašković , 04. ožujak 2020. u 22:00
Profit banaka lani je dosegnuo 5,8 milijardi kuna, gotovo 17 posto više nego 2018., navode iz HUB-a/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Od provizija i naknada kreditori su naplatili 3,6 milijarde kuna (+9,4%).

Profit banaka koje posluju u Hrvatskoj dosegnuo je 5,8 milijardi kuna prošle godine, gotovo 17 posto više nego godinu ranije. S takvim rezultatom vlasnici imaju razloga biti zadovoljni, kao i ostvarenim povratom na kapital od 9,8 posto.

Druga strana medalje, međutim, skok je neizvjesnosti uoči presude Vrhovnog suda za “švicarce” koja se na rezultate reflektira kroz rezervacije. Njih su lani banke povećale za gotovo milijardu kuna, na 1,21 milijardu kuna, u prvom redu za sudske sporove, dok se redovna rezerviranja i ispravci vrijednosti u godini dana nisu bitno mijenjali.

“To znači da su banke počele formirati rezervacije za moguće negativne presude po osnovi kredita u švicarskim francima. Međutim, taj proces je tek započeo, a sudski ishodi su potpuno nepredvidivi”, ističe se u publikaciji Pregledi Hrvatske udruge banaka.

Dobar rezultat banke su ostvarile rezanjem izdataka za kamate te višim naknadama i provizijama. Kamatni prihodi blago su porasli za 2,5% na 12,2 milijarde kuna (zbog većih volumena kreditiranja), dok su kamatni rashodi oboreni za gotovo petinu, na 1,5 milijardi kuna.

Od provizija i naknada kreditori su naplatili 3,6 milijarde kuna (+9,4%), dok su prihodi od dividendi porasli na 1,18 milijardi kuna, odnosno 720 milijuna više nego 2018. U HUB-u ističu da je solidan rast kredita i dinamiziranje konkurencije dovelo do prvog osjetnijeg rasta troškova nakon nekoliko godina pa je omjer troškova i prihoda povećan na 46,4 posto s lanjskih 43,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close