Unutar mjesec dana Hrvatska će imati domaći respirator

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2020. u 16:23
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator.

“Za otprilike ili unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator”, rekao je Horvat nakon užeg kabineta Vlade.

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

“Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti”, rekao je Horvat.

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

“Siguran sam da ćemo do kraja sljedećega tjedna imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora”, rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u suradnji s njemačkom “Dekrom”.

“Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre”, rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sada s vremenskim odmakom bih postavio par pitanja:

– Koliko ovih domaćih respiratora je proizvedeno?

– Koliko ih je certificirano?

– Koliko ih upogonjeno radi u bolnicama?

– Koliko ih je izvezeno?

– Kako i otkud je ovo isfinancirano?

ja mislim da g. Horvat, kao i cijela vlada, funkcioniraju na jednoj višoj mentalnoj razini koja je nama nedostupna. To je jedino logično objašnjenje. Unatoč tome što nam je nedostupna, ipak moramo prihvatiti mogućnost, ma kako naizgled nevjerojatnu, njenog postojanja. Live long and prosper 🙂

Ma njega nitko he doživljava ozbiljno, jer nikad niš u životu nije napravio, osim što je šakom i kapom dijelio jamstva i drzavni novac pokradenenim drzavnim poduzećima…

New Report

Close