Unutar mjesec dana Hrvatska će imati domaći respirator

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2020. u 16:23
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator.

“Za otprilike ili unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator”, rekao je Horvat nakon užeg kabineta Vlade.

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

“Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti”, rekao je Horvat.

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

“Siguran sam da ćemo do kraja sljedećega tjedna imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora”, rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u suradnji s njemačkom “Dekrom”.

“Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre”, rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kakav je status ovdje, jel gotov taj respirator?

Tko se sjeća histerije i atmosfere iz vremena ožujak/travanj 2020?

Što je najbolje, pod tim adrenalinom od potresa i onakvog starta pandemije stvarno čovjek na momente pomisli da su čuda moguća.

Prvi val pamdemije smo pregazili kao plitak potok sa statistikom zaraženih/umrlih skoro najboljom Europi.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar u isto doba izjavio je da je HZZ udeseterostručio učinkovitost obrade zahtjeva kad je zavod masovno isplaćivao Covid potpore.

Internet je nemilosrdan i pamti svašta. Jako je puno izjava ovog čovjeka koje nisu baš lijepo ostarile.

Ovaj cirkus s obnovom također ne izgleda dobro:

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/novi-zabavan-moment-u-prepucavanju-horvata-i-vandelica-oko-obnove-sad-se-citiramo-samo-koncepcijski-ne-slazu/

Zar si možemo ponovo dopustiti da samo čekamo i eto, “nadajmo se najboljem”? Koliko puta čovjek mora iznova dokazati da je nesposoban da ga napokon maknu?

Sada s vremenskim odmakom bih postavio par pitanja:

– Koliko ovih domaćih respiratora je proizvedeno?

– Koliko ih je certificirano?

– Koliko ih upogonjeno radi u bolnicama?

– Koliko ih je izvezeno?

– Kako i otkud je ovo isfinancirano?

New Report

Close