Unosnu ‘operaciju’ Hakoma operateri dočekali na nož

Autor: Bernard Ivezić , 14. veljača 2019. u 22:00
Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Telekom natječaj, koji se pokazao velikim financijskim uspjehom za državu, zabrinuo operatere.

Telekomunikacijski regulator Hakom još nije naveo kolike će biti cijene frekvencija za 5G mreže.

No, na upit Poslovnog dnevnika Hakom je prvi put jasno dao do znanja da će na te cijene utjecati želja države da se operatere potakne na ulaganja u 5G mreže, kao i činjenica da su nužna ulaganja u novu generaciju mobilnih mreža znatno veća u odnosu na one dosadašnje. Sva tri velika telekom operatera, naime, sa zabrinutošću su reagirala na posljednji natječaj za dodjelu radio-frekvencijskog spektra, koji je državi donio čak 106,4 milijuna kuna prihoda.

Oprez operatera
Iz perspektive države i Hakoma riječ je o velikom financijskom uspjehu. Natječaj za tri bloka RF spektra, prvi takve vrste koji je organiziran po modelu javne dražbe, osvojili su A1 Hrvatska, koji je za 57,9 milijuna kuna zakupio jedan blok frekvencija i Tele2, koji je za 48,5 milijuna kuna zakupio dva bloka. HT je bio isključen iz natjecanja, jer je Hakom naveo da ima 153,8 MHz-a spektra, daleko više od maksimalnih 140 MHz-a, uvjet da bi se ujednačila raspodjela spektra.

Sva tri operatera zabrinuta su da bi ovakav natječaj mogao biti model za 5G natječaje. Čak je i Tele2, koji je najbolje prošao u ovom natječaju i pohvalio Hakom što je odlučno potaknuo zdravu tržišnu utakmicu, brinuvši o količinama frekvencija koje imaju operateri, ipak zabrinut kad dođe do 5G-a.  "U kontekstu novih dodjela spektra za 5G, očekujemo da će se regulator držati kriterija unapređivanja tržišta ali i sagledavanja cjelokupnog investicijskog ciklusa koji će biti potreban za implementaciju 5G", kažu u Tele2.

A1 Hrvatska bio je mnogo oštriji. U drugom po veličini telekom operateru navode da u idućih tri do četiri godine planiraju investirati 500 milijuna eura u optičku mrežu i 5G. Dodaju da su unatoč tome što se kroz javnu dražbu podižu "nepotrebno već ionako visoki troškovi razvoja mreža" željeli dokazati svoju spremnost da investiraju u najmodernije tehnologije u Hrvatskoj. "Međutim, u budućim dodjelama spektra od Hakoma očekujemo primjenu racionalnih naknada na pravičnim i poticajnim ekonomskim osnovama, jer se u suprotnom značajno umanjuje investicijski potencijal u 5G tehnologiju, koja je jedna od temeljnih strateških odrednica Vlade Republike Hrvatske", poručuju iz A1 Hrvatska.

HT najoštriji
HT, koji nije mogao sudjelovati u natječaju, navodi da je iskazao želju za sudjelovanjem te optužio Hakom da ga je neosnovano diskvalificirao. "Nesporno je da HT ukupno ima najveću količinu RF spektra u odnosu na ostala dva operatora, ali HT ima i najveću stopu iskorištenosti spektra u odnosu na broj korisnika kojima pruža mobilne usluge", kažu u HT-u. Pojašnjavaju da se odluka kojom ih se diskreditira u korist operatora čije je raspolaganje spektrom manje učinkovito, "suprotna načelima nediskriminacije i razmjernosti te ne potiče djelotvorno korištenje spektra".  U Hakomu kažu da su naknade za uporabu RF spektra lani značajno smanjene, a za određene dijelove spektra i ukinute.

"To se napravilo upravo da bi se oslobodio investicijski potencijal za budući razvoj mreža i usluga u pokretnim komunikacijama", naglašavaju u Hakomu. Dodaju da je dražba za pojas 1920-1980/2110-2170 MHz se provodila za dio ranije dodjeljivanog frekvencijskog pojasa, a ne nova RF područja koja će se primarno koristiti za 5G mrežu. "Frekvencije su prvenstveno dodijeljene da se u što kraćem roku iskoriste za povećanje postojećih kapaciteta, a uzevši u obzir navedeno, Hakom je procijenio da nema potrebe za složenijim modelom dražbe od model zatvorenih omotnica, uz jedan krug", kažu u Hakomu.

Dodatno su pojasnili i plan oko 5G natječaja. "Budući da će se za 5G dodjeljivati novi frekvencijski pojasevi, u pripremi parametara pojedine dražbe će se u obzir uzeti činjenica da se treba potaknuti ulaganja, koja su u slučaju 5G mreža znatno veća u odnosu na dosadašnje. To uključuje i početnu cijenu, koja bi trebala biti optimalno postavljena te format dražbe koji će odgovarati stanju na tržištu i količini spektra koja će se dodjeljivati", zaključuju u Hakomu.

Komentirajte prvi

New Report

Close