United Grupa prodala tornjeve, zaradit će 168 milijuna eura

Autor: Josipa Ban , 29. kolovoz 2023. u 07:00
Prodane su jedinice mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji arapskoj kompaniji Tawal/D. Puklavec/PIXSELL

Novac od prodaje koristit će se za potpunu otplatu 525 milijuna eura vrijednih Senior Secured obveznica koje dospijevaju 2024. i 550 milijuna eura Senior Secured obveznica koje dospijevaju 2025.

United Grupa, vlasnik Nove TV, N1 i Telemacha, dovršila je prodaju TowerCo-a, odnosno jedinice mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji arapskoj kompaniji Tawal za 1,2 milijarde eura.

Transakcija, koja uključuje prodaju više od 4800 tornjeva, United Grupi omogućit će “oslobođenje kapitala iz postojeće sporne infrastrukturne imovine”, kaže Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

“To je u skladu sa zbrinjavanjem brojnih operatora diljem Europe, koji su posljednjih godina isto činili. Prihodi od prodaje usmjerit će se smanjenju zaduženosti kompanije”, navodi Boklag.

Novac od prodaje, piše u priopćenju, koristit će se za potpunu otplatu 525 milijuna eura vrijednih Senior Secured obveznica koje dospijevaju 2024. i 550 milijuna eura Senior Secured obveznica koje dospijevaju 2025. godine.

Preostali će novac biti usmjeren na daljnje jačanje novčane i likvidne pozicije United Grupe. Nakon zatvaranja procesa očekuje se još i uplata 29 milijuna eura od strane TowerCo-a, a ukupni pozitivni učinak na likvidnost, nakon otplate glavnice i spomenutih obveznica, iznosit će 168 milijuna eura.

Nakon prodaje United Grupa ostaje, kroz zakup, korisnik tornjeva i krovova. Ovo je arapskom Tawalu prvo ulaganje u europski telekomunikacijski sektor.

Komentirajte prvi

New Report

Close