Unatoč zahtjevnoj godini, vina su već zrela za tržište

Autor: Marta Duić , 20. siječanj 2020. u 21:59
Kušanje je u hotelu Westin/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Pedesetak vinara iz Slavonije, Podunavlja, Dalmacije i Međimurja predstavlja svoje mlade uratke.

Već tradicionalno kraj siječnja rezerviran je za kušanje mladih vina prošlogodišnje berbe i vina starijih godišta koja će tek izaći na tržište.

I ove godine zagrebački hotel Westin domaćin je manifestacije En Primeur koju organiziraju Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženje vinarstva pri HGK. Svoja vina će 28. siječnja predstaviti 50-ak vinarija iz tri hrvatske regije – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja, a kušat će se graševina, pošip, pušipel berbe 2019. godine, ružičasta vina te crna vina starijih godišta. 

"Bila je ovo vrlo zahtjevna vinogradarska godina i samo najbolji vinogradari su sačuvali kvalitetno grožđe. Pogodovalo je vrlo stabilno vrijeme u kolovozu i rujnu što se reflektiralo na vina koja su ove godine već zrela za tržište", kažu nam iz Udruge Hortus Croatiae koja okuplja međimurske vinare. Organizatori ističu da se En Primeur održava s ciljem predstavljanja vina prošlogodišnje berbe kako bi se stručna javnost upoznala s njezinim potencijalom.

Napominju kako proteklih godina hrvatski vinari ulažu velike napore kako bi se Hrvatska brendirala kao zemlja visokokvalitetnih vina, a potvrde kvalitete dolaze i s najprestižnijih svjetskih vinskih natjecanja. Kao i dosadašnjih godina, manifestacija se sastoji od dva dijela, prvi je rezerviran za profesionalce – sommeliere, vlasnike i voditelje restorana, barova, hotela, F&B managere, distributere i stručnjake, a kasnije se manifestaciji u Westinu mogu pridružiti i ostali vinski entuzijasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close