Unatoč prigovorima, Linić ne odustaje od smanjenja minusa

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2013. u 12:07
Slavko Linić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Radna grupa ministra Linića pripremila je prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju te će ga uskoro uputiti na javnu raspravu.

Najveća dopuštena kamata vezat će se uz prosječnu kamatnu stopu na tržištu. Radna grupa ministra financija Slavka Linića pripremila je prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju te će ga uskoro uputiti na javnu raspravu, a  kako Večernji list neslužbeno doznaje, ministar nije odustao od namjere da ograniči dopušteni minus na jednu plaću.

Odredit će se i nova formula za najveće dopuštene i zatezne kamate, ali će smanjenje kamata biti blaže nego što se spominjalo u neslužbenim informacijama. Najveća kamata za građane može biti jedan i pol puta veća od kamate na dugoročne kredite stanovništvu. U prosincu 2012. dugoročni su se krediti stanovništvu odobravali uz 7,61 posto kamate pa bi slijedom formule najveća dopuštena kamata za kreditiranje stanovništva bila 11,41 posto. To je 0,59 postotnih poena manje nego sada. Smanjenje kamate za 0,59 postotnih poena donosi građanima oko 40 milijuna kuna godišnje uštede samo za minuse.

Kad je riječ o minusu, sugovornik Večernjeg lista kaže kako ministar Linić ustraje na zaštitničkom odnosu prema građanima te da neće odustati od uvođenja limita u vrijednosti jedne plaće bez obzira na brojne prigovore koji su se čuli proteklih dana iz bankarskih i političkih krugova te od građana. Ostao bi prijelazni rok od godinu dana u kojem se prekoračenja veća od jedne plaće moraju svesti u dopuštene okvire.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close