Unatoč jagmi za poticajima, po broju e-vozila smo na začelju EU

Autor: Darko Bičak , 08. svibanj 2019. u 14:04
Foto: Getty Images

Prema zadnjim podacima CVH, početkom godine u RH je bilo 459 električnih i 3717 hibridnih vozila.

Hrvatska je pri samom dnu Europske unije po udjelu električnih vozila na svojim cestama, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Naime, prema zadnjim potpunim podacima za područje čitave EU, a što je 2017., u Uniji je bilo registrirano ukupno 262 milijuna vozila, a oko dva milijuna njih, ili 0,8% ukupnog udjela, otpada na neku kategoriju električnog vozila, uključujući i ona hibridna. 

Bolji od Italije i Nizozemske
Upravo na takva hibridna, koja imaju elektro-benzinski pogon, otpada čak 1,5 milijuna vozila.  Prema podacima Eurostata, samo pet država članica ima više od jedan posto udjela električnih vozila u svojem voznom parku. Listu predvodi Švedska s 2,4%, a slijede Poljska s 1,9%, Velika Britanija s 1,5%, Francuska s 1,4% te Belgija s 1,2%. Hrvatska je prema ovoj statistici na 24. mjestu, od ukupno 28 članica, s 285 električnih vozila.

Djelomičan problem Eurostatu predstavlja činjenica da razne zemlje EU imaju različitu metodologiju za definiranje električnih vozila pa se i ova lista može tumačiti samo kao okvirni, a ne stvarni pokazatelj situacije. Kako bilo, u apsolutnim brojkama najviše električnih automobila je imala Francuska i to njih 86.570, a slijedi Njemačka s 53.861 te Velika Britanija s 41.218 i Poljska s 26.223. U liderskoj, po postotku ukupnog voznog parka, Švedskoj je od ukupno 4,84 milijuna vozila njih 11.034 na električni pogon.

Prema apsolutnim brojkama električnih automobila je Hrvatska na 20. mjestu te su iza nas, što zbog metodologije, a što zbog stvarnog stanja, bili Malta, Cipar, Bugarska, Grčka, Italija, Nizozemska, Rumunjska i Slovačka. 

Izgradnja mreže
Prema zadnjim podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH) početkom ove godine smo imali 459 električnih vozila te 3717 hibridnih. Iz CVH ističu da se u godinu dana broj električnih vozila povećao za 182, a hibridnih za 1085 komada. "Iako se radi o značajnom povećanju, apsolutna brojka je mala prvenstveno zbog visoke cijene, a kod električnih vozila presudna je i slabo razvijena infrastruktura za punjenje", kažu u CVH.

Problema su svjesni i u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) zbog čega provode mnoge akcije i natječaje. Jedan od njih je i jučer objavljeni natječaj težak 5,8 milijuna kuna za izgradnju mreže punionica za e-automobile. Kako su izvijestili iz FZOEU-a, dosad je e-mobilnosti Fond doprinio kroz sufinanciranje više od 50 punionica te 401 električnog automobila, 33 hibridna vozila, 217 električnih motocikala te gotovo tisuću elektrobicikala.

Komentirajte prvi

New Report

Close