Unatoč dizanju cijene sirari iz ovog dijela Hrvatske nemaju problem s plasmanom proizvoda

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2022. u 09:22
Foto: Unsplash

Kažu da neke posebne tajne nema i da sve kreće od sirovine.

Istarske male sirane nemaju problema s plasmanom svojih proizvoda. Njihovu su kvalitetu prepoznali i kupci, ali i struka, pa sirevi i ostali mliječni proizvodi istarskih sirara redovno osvajaju nagrade na međunarodnim i domaćim manifestacijama. Svoje su umijeće ponovno potvrdili na nedavno održanom festivalu sira u Svetvinčentu, javlja HRT.

U sirarstvu se ništa ne prepušta slučaju. U sirani obitelji Grubešić zrelost sira kontrolira se svakodnevno. Onaj šampionski zrije punih 12 mjeseci. Pripremljen je od kravljega mlijeka, prema staroj obiteljskoj recepturi.  “Blagog je okusa i ugodnog mirisa. Izvrsno se sljubljuje s mesnim platama i laganim crnim vinom. 2 godine za redom šampion je u Svetvinčentu na festivalu sira, govori Fuma Grubišić Travalja, sirarka iz Loborika.

Šampionska skuta, pak, ističe Alen Peršić, sirar iz Pule, izvrsna je upravo zato što se koriste mlijekom od vlastitih krava. “Neke posebne tajne nema. Sve kreće od sirovine. Ako je kvalitetna sirovina, a da bi ona bila to, ovisi o prehrani krava, naglašava Alen Perišić, sirar iz Pule.

Turistička je sezona bila izvrsna, pa je i prodaja bila dobra. Obitelj Grubišić iz Loborike svaki dan preradi oko 2 tisuće litara mlijeka i sve proda uglavnom na kućnom pragu. “Mi plasiramo sireve u našim trgovinama, imamo 2 trgovine u Puli i jedno u Loborici u sklopu restorana. Mi smo još na tragu sezone koja je bila izvrsna, a ono što slijedi, to ćemo vidjeti”, govori Grubišić Travalja.

Zbog stalnog rasta ulaznih troškova sve teže posluju. Alen Peršić podignuo je cijene svojih proizvoda za 5 do 10 kuna. Ističe da su im ulazni troškovi porasli od 30 do 100%.

“Stočna hrana nam je preko 100% poskupjela. Kukuruz je bio 1,30 do 1,40 kuna sad je skoro tri kune. Plavi dizel je bio oko 4 sad je 8 i pol. Neki troškovi su skoro duplo, struja isto tako”, rekao je Peršić.

S tom korekcijom cijena nekako funkcioniraju. No, ističu, nije jednostavno jer troškovi rastu iz dana u dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close