Umrla je Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2022. u 09:20
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Jutros je, nakon duge i teške bolesti, umrla heroina Domovinskog rata, doktorica Vesna Bosanac, objavio je Hrvatski radio Vukovar.

“Doktorica Bosanac bila je ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Ono što se dogodilo te jeseni nitko nije očekivao, a ravnateljica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji. Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na tisuće ranjenika.

Doktorica Bosanac s brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske.

Hvala za sve!

Počivala u miru Božjem”, napisali su na Facebooku.

Komentirajte prvi

New Report

Close