Umrežavaju se podaci o onima koji ne mogu biti članovi uprava

Autor: Jadranka Dozan , 10. veljača 2023. u 12:31
Foto: Shutterstock

Sustav povezivanja baze podataka bit će izravno povezan s kaznenom evidencijom i zbirkom podataka o mjerama ograničavanja, a trgovačkim sudovima i javnim bilježnicima olakšat će poslove u postupku upisa u sudski registar

Ministarstvo pravosuđa i uprave pustilo je u dvotjednu javnu raspravu prijedlog Pravilnika o sadržaju, načinu vođenja i uvjetima korištenja evidencije o osobama koje ne mogu biti članovi uprave trgovačkog društva.

Riječ je o sustavu povezivanja baze podataka o takvim osobama, koji je izravno povezan s kaznenom evidencijom i zbirkom podataka o provedenim mjerama ograničavanja nad fizičkim i pravnim osobama i drugim subjektima na koje se mjere ograničavanja odnose.

Kako se ističe u prijedlogu pravilnika, svrha Evidencije je trgovačkim sudovima i javnim bilježnicima u postupku upisa u sudski registar osigurati dostupnost podataka o osobama koje, prema zakonu kojim se uređuju trgovačka društva, ne mogu biti članovi uprave.

Ona će sadržavati identifikacijske podatke o osobama koje su kažnjene za kaznena djela iz članka 239. ZTD-a. Konkretno, to uključuje kaznena djela “pranja novca, financiranja terorizma, zlouporabe povjerenja i prijevare u gospodarskom poslovanju, prouzročenja stečaja, pogodovanja vjerovnika ili povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona ili ranije važeća kaznena djela zlouporabe stečaja i zlouporabe u postupku stečaja, i to za vrijeme dok traju pravne posljedice osude”.

Dio evidencije bit će i identifikacijski podaci o osobama kojima traje zabrana slijedom odredbe ZTD-a kojom je regulirano da članstvo u upravi prestaje po zakonu ako nakon donošenja odluke o imenovanju nastupe okolnosti koje bi, da su postojale u vrijeme donošenja te odluke, priječile imenovanje. Pritom je propisano i da su o nastupanju tih okolnosti prijavu registarskom sudu dužni podnijeti drugi članovi uprave i predsjednik NO-a, kao i da u određenim situacijama registarski sud može po službenoj upisati prestanak članstva u upravi te o tome obavijestiti društvo.

Uz to, evidencijski sustav uključuje i podatke o osobama kojima su uvedene međunarodne mjere ograničavanja raspolaganja imovinom (dok su takve mjere na snazi), a uz identifikacijske podatke imat će i one o razlozima zbog kojih osobe ne mogu biti članovi uprave te trajanju te zapreke.

Obrada i pohrana podataka podrazumijeva usklađenost s važećom uredbom EU i drugim propisima o zaštiti osobnih podataka, a evidencija neće pohranjivati podatke duže nego što je potrebno u smislu postupka upisa u sudski registar, navodi se u prijedlogu pravilnika.

Isto tako, dok se ne uspostavi sustav evidencije sudovima i javnim bilježnicima za potrebe upisa u sudski registar osigurava se neposredan pristup podacima iz kaznene evidencije o pravomoćno osuđenim osobama za spomenuta kaznena djela, a za osobe pod međunarodnim mjerama ograničavanja raspolaganja imovinom podaci će se pribavljati izravno iz zbirke podataka koju vodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Članovi osuđene zločinačke organizacije mogu biti članovi uprava, imati bezuvjetne otpremnine i krasti državnu imovinu i dalje?

New Report

Close