Umjetna inteligencija i zelena tranzicija prilike za hrvatske tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2023. u 22:00
Andrea Čović Vidović (EK), Draženko Kopljar (PBZ), Pavel Vinter (Zaba) i Ivan Soldo (HPB)/PD

Na konferenciji istaknute prednosti za bankarski i finacijski sektor.

Umjetna inteligencija je već duboko prodrla u pojedina područja života. Pojavom ChatGPT-a približila se i većini građana, što je izazvalo veliku medijsku pozornost. Paralelno s tim, zelena tranzicija također ostvaruje disruptivni učinak. Korsti se za optimizaciju energetske potrošnje, upravljanje pametnim sustavima za praćenje i smanjenje emisija, te analizu podataka o okolišu.

No, unatoč zabrinutosti u daljnji razvoj i budućnost, i umjetna inteligencija i zelena tranzicija pružaju izuzetne prilike za hrvatske tvrtke i pojedince koji se educiraju u tom smjeru. Ova tema bila je u središtu konferencije pod nazivom “FUTURE IS NOW – AI & green disruption”, koja je okupila stručnjake i predstavnike vodećih hrvatskih firmi u WESPA Business & Lounge u Zagrebu.

Cilj konferencije bio je pružiti odgovore na sve učestalija pitanja o tome kako primjena umjetne inteligencije i zelene tranzicije sve više utječu na nas. Važnost održavanja konferencije prepoznalo je i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, a program konferencije je svojim obraćanjem otvorila v.d. voditeljica Andrea Čović Vidović.

Osim što mijenja tržište rada, umjetna inteligencija donosi značajne promjene u poslovanju, posebice u financijama i bankarstvu. Na konferenciji se raspravljalo o tome koliko je umjetna inteligencija značajna za korištenje u bankarskom sektoru i za poslovanje i za klijente kao drugim segmentima hrvatskog društva.

U panel diskusiji su sudjelovali uz Andrea Čović Vidović, predstavnici vodećih banaka, Draženko Kopljar, član Uprave PBZ-a, Pavel Vinter, član Uprave Zagrebačke banke i Ivan Soldo, član Uprave Hrvatske poštanske banke. Složili su se da se AI rješenja u bankarstvu koriste već dugi niz godine.

Ivan Soldo rekao je da stroj može zaključiti puno bolje od čovjeka i raspolaže podacima koji mogu pomoći bolje upravljanje rizicima u poslovanju.”Nema implementacije bez troška regulacije, ali taj trošak predstavlja kompromise između divljeg zapada i uređenog sustava, to je važno. Regulativa ne ograničava, ona je nužna”, istaknuo je Draženko Kopljar, član Uprave PBZ-a.

Umjetna inteligencija igra ključnu ulogu i u budućnosti trgovini, a direktor informatike tvrtke Konzum, Jozo Džakula, u svom predavanju govorio je o njezinom utjecaju ne samo na budućnost poslovanja već i na nas kao potrošače.

U drugoj panel diskusiji pokrenula se još jedna važna tema. Zoran Miliša, predsjednik Uprave tvrtke ENNA Opskrba, Damir Stepanić, direktor IT-a i digitalizacije, E.ON Hrvatska, Božidar Poldrugač, član Uprave KONČAR i Adriana Anić Antić, pomoćnica ravnatelja, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije podijelili su konkretne primjere digitalnih rješenja za optimizaciju energetskih rješenja.

Istaknuli su prednosti, ali i tehničke izazove u implementaciji zelene energetske tranzicije. “Europa ima zeleni plan te želi ostvariti znajcajne pomake, ne smije biti stetnosti za okoliš i na taj način se sve procjenjuje. Sva načela se moraju poštivati te tome služi i Plan oporavka i otpornosti”, istaknula je Adriana Anić Antić u dinamičnoj panel diskusiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close