Umjesto Zagorčeve Cascade, novi hotel

Autor: Saša Paparella , 11. veljača 2016. u 07:42
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prenamjena stoji 75 milijuna kuna, od čega je 22 milijuna plaćena zgrada koju je podigao Vladimir Zagorec.

Nesuđeni trgovački centar Cascade, koji je dovršen 2009. a profunkcionirao zapravo nije nikada, uskoro će napokon dobiti novu namjenu. Na lokaciji Prebendarski vrtovi, pri kraju zagrebačke Tkalčevićeve ulice, već u lipnju trebao bi biti otvoren hotel Academia s četiri zvjezdice. Projekt prenamjene ukupno je težak 75 milijuna kuna, od čega je sa 22 milijuna kuna 2014. plaćena nekretnina iz stečajne mase propale tvrtke Illuminatio.

Radovi na tih 18.000 kvadrata su u punom jeku, miču se staklene stijene, ruše se zidovi i grade novi. Kako bi se iz niza malih i mračnih dućana dobio odgovarajući prostor za hotel, ispiljene su ogromne rupe na ukupno tri etaže i tu je probijen svjetlarnik. U planu su 52 sobe i četiri apartmana, a kapacitet garaže povećat će se na 170 parkirališnih mjesta.  

Crkveno zemljište
Iako se u medijima dosta spekuliralo o ulozi Crkve koja  je sudjelovala u projektu Cascade, naš sugovornik, koji zasad želi ostati anoniman, tvrdi da se njezin  udjel sada svodi na otprilike trećinu novog projekta, a što je okvirna vrijednost crkvenog zemljišta na kojem je Cascade izgrađena. Investitor u hotel Academia je tvrtka Exportdrvo Projekti iz Zagreba u vlasništvu Tomislava Marinova, poduzetnika s udjelima u desetak tvrtki širokog spektra. Na vrhu zgrade već su otvoreni apartmani, koji unatoč buci s gradilišta dobro popunjeni, a uskoro će se uklopiti u planirani hotel. Novi vlasnik je isprva htio napraviti manji hotel, na drugom i trećem katu, a prvi kat htio je iznajmiti.

Interes su pokazali Ivica Mudrinić i Ivana Šoljan sa svojim novim projektom, no posao ipak nije sklopljen pa je odlučeno da na prvom katu bude recepcija hotela, desetak soba, fitness, wellness, 2000 kvadrata trgovačkog centra i polivalentna dvorana za 250 ljudi, a u prizemlju bistro. Hotel Academia bit će spas za projekt Cascade koji je nekoć pokrenuo ratni profiter Vladimir Zagorec, a oživjet će i susjedni Centar Kaptol. Posao izgradnje trgovačkog centra Cascade išao je preko Zagorčeve tvrtke Molteh. Iako se u najavama Zagrepčane uvjeravalo da će "moći uživati u Cascadinih sedamdesetak luksuznih trgovina i vrhunskim restoranima te u opuštenoj atmosferi lounge barova" projekt nije zaživio, opstali su samo jedan kafić i podzemna garaža.

U međuvremenu je Zagorec dio udjela u vlasništvu prepustio Sintra investu iz Lihtenštajna, 2008. Molteh mijenja ime u Illuminatio a 2012. odlazi u stečaj. Prodaja nekretnine nije išla glatko. Početna cijena bila je 179,5 milijuna kuna, no zbog nedostatka interesa propalo je ukupno 14. dražbi, a tek na 15. prošla je cijena od 22 mil. kn, koliko je platio Marinov.  Iako se pričalo da će tu biti sagrađen crkveni muzej, naš sugovornik to demantira i tvrdi da će na drugoj lokaciji u centru otvoriti  muzej posvećen izumima kojima su Hrvati zadužili svijet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close