Umjesto smanjenja administracije, šljunčarama još više papirologije

Autor: Marija Brnić , 16. listopad 2013. u 22:01
Od svibnja, otkako je novi zakon u primjeni, odobreno je sedam novih koncesija/Duško Marušić/PIXSELL

Nije riješena naplata naknade za eksploatacijsko polje. Jedini je plus uvođenje jedinstvena postupka ishođenja koncesija.

Velika su početkom godine bila očekivanja od novog Zakona o rudarstvu, koji je trebao uvesti više reda i ubrzati procedure u eksploataciji mineralnih sirovina, no prvi znakovi i ne upućuju na željena poboljšanja.

 

Šredl

Uz loš zakon, sektor urušava manja potražnja. tvrtki je 50% manje nego 2008.

Od svibnja, otkako je zakon u primjeni, Ministarstvo gospodarstva odobrilo je sedam novih koncesija, no iz redova struke kažu kako pomake usporavaju daljnje slabljenje gospodarstva i nedostatak kapitalnih investicija, bez kojih ni za njih nema života. Novi zakon još je prekratko u primjeni da bi se vidio ikakav pomak, oprezni su u Udruzi industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Ipak, očekivali su se, navode, pojednostavljen postupak i mnogo kraće vrijeme od podnošenja zahtjeva do odobrenja za izvođenje radova. Jedino poboljšanje je uvođenje jedinstvenoga postupka ishođenja koncesije, što prije nije bio slučaj.

"No, administrativne zapreke su ostale, a neke su čak i proširene, što ponovno usporava postupke ishođenja dokumentacije", kaže Mirela Gudan, direktorica HUP-ovih granskih udruga. Uveden je, objašnjava, idejni rudarski projekt koji ne priznaje Ministarstvo graditeljstva ako ga ne izradi ovjereni inženjer graditeljstva. Neriješen je i problem naplate naknade za površinu eksploatacijskog polja. Čeka se nova uredba o minimalnoj naknadi za eksploataciju, koja kasni, a koncesonari se nadaju promjeni načina obračuna, odnosno da će naknadu plaćati po količini prodane mineralne sirovine.

 

427tvrtki

bavi se istraživanjem i eksploata­cijom mineralnih sirovina

HUP-ovci od usvojenih rješenja u zakonu negativnima ističu to što se ne predviđa produljenje i proširenje koncesije kao poseban proces, što vodi "raubanju" ležišta i državi na koncu donosi manje prihoda. Netržišnim, pak, ocjenjuju odredbe minimalne i maksimalne godišnje proizvodnje mineralne sirovine. U praksi, kaže direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Promins Gordan Šredl, slabom se točkom i dalje pokazuju prostorni planovi te pitanje definiranja zona na kojima se mogu koristiti sirovine.

 

Gudan

Ne predviđa se produljenje i proširenje koncesije kao poseban proces, na tome gubi i država

No, uz loš zakon, presudan utjecaj na ovu djelatnost ipak ima smanjenje potražnje, zbog čega je, kaže, broj tvrtki iz branše u odnosu na 2008. prepolovljen. Prema HUP-ovim procjenama, oko 427 tvrtki bavi se istraživanjem i eksploatacijom mineralnih sirovina, a pod eksploatacijom je 1260 hekata. No, svježe podatke o broju i aktivnosti tvrtki iz tog sektora nitko nema, jer je mnogo njih u  predstečajnoj nagodbi ili su "zaledili" poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close