Umjesto SEECEL-a Centar za razvoj novih tehnologija

Autor: Marija Brnić , 21. kolovoz 2019. u 22:00
Zgrada ima 17,4 tisuća kvadrata, podrum, prizemlje i pet katova/Jurica Galoić/PIXSELL

Gradnja kompleksa na Kajzerici dosad je stajala 106 milijuna kuna, još će se morati uložiti 130 mil. iz EU.

Za manje od godinu dana vrata zgrade SEECEL-a, Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija jugoistočne Europe, koja se na zagrebačkoj Kajzerici gradi već gotovo pet godina, otvorit će vrata.

I to ne kao SEECEL, nego kao Centar za razvoj novih tehnologija. Kako je prigodom jučerašnjeg zaključivanja ugovora s novim izvođačima radova tvrtkama Strabag i Strabag Property and Facility Services pojasnio ministar gospodarstva Darko Horvat, osmišljen je koncept proširenja prvotne namjene SEECEL-a, a novim Centrom obuhvatit će se širi spektar djelatnosti od većeg značaja za gospodarstvo.

Aktivnosti Centra, pojasnio je, pridonijet će implementaciji digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije u poslovanju mikro, malih i srednjih poduzeća, a podizat će digitalnu pismenost ukupnog društva. SEECEL je osnovan na inicijativu više država JI Europe, kao regionalni centar za edukaciju poduzetnika, a u 85-postotnom iznosu financirala  ga je EU, no zbog problema prvotno angažiranih graditelja Zagrebgradnje i Geoprojekta radovi su prekinuti prije godinu i pol. Ministarstvo je potom stupilo u posjed objekta i početkom godine raspisalo natječaj za nove izvođače, a s odabranima je zaključen ugovor kojim će za sedam mjeseci od uvođenja u posao, do travnja, zgrada konačno biti funkcionalna.

U izgradnju velebne zgrade je dosad investirano 106 milijuna kuna, a za nastavak gradnje platit će se još 70 milijuna, te za dodatno opremanje (namještaj, IT…) još 60 milijuna kuna, sve uvećano za PDV i sve će, kažu u Ministarstvu, financirati EU. Činjenica da prvotni plan nije realiziran nije rezultirala medijski najavljivanim plaćanjem penala. S Bruxellesom je ispregovarano da Ministarstvo proširi osnovni koncept SEECEL-a ciljevima i potrebama u okviru programa Digital Europe Programme.

Time se ne mijenja narav projekta SEECEL-a, već se, kako pojašnjavaju u Ministarstvu, sadržaj preusmjerava na područje inovacija, umjetne inteligencije i tehnološkog razvoja, s primarnim fokusom na poduzetnike, uključujući startupove, ali će edukaciju moći prolaziti i javna uprava. Dok je SEECEL bio zamišljen kao regionalni projekt, novi Centar će, kako kažu, biti i dio europske "priče". Ukratko, sve će ovisiti o kapacitetima Centra i domaćim, regionalnim i širim potrebama. Budući da se dovršetak zgrade planira provesti do travnja 2020., do tada bi trebao biti ustrojen i s radom započeti novi Centar.

Njegovo osnivanje do kraja godine provest će Ministarstvo gospodarstva, pod čijom će ingerencijom i djelovati. Zasad još nema preciznih podataka koliko će zaposlenika Centar imati, radi njegove buduće strukture koju se još utvrđuje, no poznato je da će im plaće biti financirane iz strukturnih fondova. Prema planu na kojemu se još radi, u sklopu budućeg Centra uspostavit će se i šest samostalnih organizacijskih jedinica, centara, za inovacijski ekosustav, za digitalnu transformaciju, za razvoj vještina i kompetencija, te za podršku poduzetništvu i Centra za razvoj umjetne inteligencije, kao i Kongresni centar s hotelom, restoranom i konferencijskim dvoranama.

Spomenuti podcentri djelovali bi samostalno, ali bi i međusobno surađivali, s tim da je primarni cilj uspostaviti suradnju s fakultetima, primjerice centri za digitalnu transformaciju i za razvoj umjetne inteligencije nastupali bi zajedno s fakultetima strojarstva i brodogradnje, te elektrotehnike i računarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close