Umjesto RIZ-a, na rubu Maksimira planirali dva naselja s neboderima

Autor: Saša Paparella , 02. studeni 2016. u 08:01
Na zemljištu RIZ -a do daljnjega ostaje - RIZ/Igor Kralj/PIXSELL

Paladino je pokušala spriječiti VMD u podizanju nebodera od devet katova, a graditi su htjeli i Michael Ljubas i Stipić grupa.

Istup Zrinke Paladino, zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba u emisiji Nedjeljom u 2, podsjetio je javnost na planove drastične izmjene izgleda zapadnog ruba Maksimirske šume.

Paladino je ispričala kako je ljetos, mimo njezinog odobrenja, tvrtki VMD projekt dozvoljeno da sagradi četiri nebodera od devet katova na samoj granici s parkom Maksimir. Takva gradnja nije dozvoljena, pa nije izdala odobrenje. 

 

Paladino

Prostor RIZ-a jedan je od najvrjednijih u Zagrebu.

Projekt od 65 milijuna eura 
Kako je pojasnila u emisiij, "riječ je o zamjenskoj izgradnji na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici, na zapadnom ulazu u Maksimir, jednom od najvrednijih u gradu Zagrebu. To je prostor koji je ograničen jednokatnom izgradnjom s maksimalno tri etaže pa sam odbila taj projekt, tražeći radikalno preuobličenje, manje visine, očuvanje zelenila", rekla je Paladino, koja se ubrzo doznala da je njena, negativna ocjena preinačena u pozitivnu. Paladino je time aktualizirala staru priču o borbi za zemljište RIZ-a, tvrtke koja i danas proizvodi. S druge strane su poduzetnici, među kojima je najeksponiraniji kontorverzni Michael Ljubas, koji na tom prostoru žele realizirati dva projekta gradnje naselja, pod nazivima Maksimirska šuma i Biser maksimirske šume.

Prije nekog vremena, do radnika RIZ odašiljača došao je Projekt izgradnje stambeno poslovonog naselja pod nazivom "RIZ – biser maksimirske šume", koji su izdali RIZ odašiljači i Stipić grupa. U toj brošuri, na kojoj nema godine izdavanja, vrijednost projekta procjenjuje se na 65 milijuna eura. Kao jedna od prednosti, navodi se da je "nasuprot stambenog naselja Maksimirska šuma". Iz brošure saznajemo da  se projekt trebao razviti na prostoru površine cca 13.900 m2, te da je koeficijent iskoristivosti tri.  

Skupi komfor 
A što će biti sa tvornicom? U brošuri se navodi da će novi RIZ biti izgrađen "negdje u Zagrebačkom prstenu", a pronalaženje adekvatnog zemljišta i izradu projektno tehničke dokumentacije prepušteni su Stipić grupi. Dalje se navodi da investitor "projekt zamišlja kao nešto egzotično, luksuzno i primjereno lokaciji na kojoj se nalazi. Obraćamo se klinenteli koja želi živjeti u mirnom kvartu gdje je sve nadohvat ruke, a za takav komfor su spremni platiti više".

Plan je bio da RIZ Odašiljači i Stipić grupa u projekt uđu ravnopravno, pri čemu RIZ daje lokaciju. Bilo je predviđeno i da Stipić grupa dobije i veći udio – u brošuri piše kako je moguće da će se "razvojem projekta i uvidom u stvarne troškove Stipić grupe omjeri mjenjati". Stvari su potom krenule u drugom smjeru – Stipić grupa više ne postoji, od nje je ostala samo tvrtka Konos Construction, a RIZ je i dalje na svom starom mjestu. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Po meni je ovo odlicna vijest jer sigurno ce RIZO proizvest elektricna brojila koja ce se ugradit u ove stanove. Znaci novi posao na vidiku. ALo dionica RIZA da li se cujemo? Da si krenila odma 10% gori nemoj da ti ja tamo moram dolazit.


Tako je Pero 7, kako se može bogohuliti protiv našeg dragog gradonačelnika kojemu je dosta škola za politiku iz one države i iskustvo u radu ono i dsz na Peščenici. Kakve škole, kakvi fakulteti, da bi postali lijevo jaje. Interesantno da niti jednom rječju ne komentiraš meritum stvari nego se baviš osobom koja je razotkrila samo dva od stotine prljavih zakulisanih poslova dotičnog. Zašto ne spominješ izvjesnog Ljubasa i Stipić grupu koji su valjda po tebi žrtve, naravno, jugokomunista i udbaša. Kako to da se ne brineš za sudbinu radnika RIZ-a kojima će se tvornica izmjestiti negdje u nekakav prsten.

kaj se tamo nes radi? meni to izgleda ko rusevina..


Nek se baci kamenom prvi koji….

I tako drugarica Paladino…blablabla…

Psihološkim ratom kao jednim od oblika specijalnog rata, služe se države, političke, ideološke i ine interesne skupine da bi pridobile javno mnijenje na svoju stranu, a okrenulo ga protiv ciljanog neprijatelja.

Na taj način se diskreditiraju* protivnici, iskrivljuje se stvarna povijest, žrtve se izjednačuju sa agresorom, umanjuju doprinosi na područjima znanosti, kulture i sporta, obezvređuje, kleveće, stigmatizira i etiketira protivnika i ciljanu političku, svjetonazorsku skupinu ili cijeli jedan narod.

*Diskreditiranje ( dis = razlomiti i credere = povjerenje) se odnosi na ciljano potkopavanje povjerenja u jednu osobu ili predmet. Ponekad se za postizanje osobnih ciljeva koristi i sredstvo laži.

Sredstva za diskreditiranje su primjerice kleveta, indiskrecije, ili širenje glasina.

Na području politike sredstvo diskreditacije se koristi za odbacivanje nepoželjnih protivnika, koji nakon uspješnog diskreditiranja često moraju dati ostavku.

navedena gospoda bi se u normalnoj državi, zadovoljila izgradnjom novog krila u Remetincu

New Report

Close