Umjesto ‘Hvaljen Isus i Marija’ svirka i pjesma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 14:31
Ivan Miklenić (PXL)

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru novoga broja piše da su u Hrvatskoj samom otvaranju Godine vjere “prethodila dva šoka, vrlo indikativna, i po svome značenju iznimno dalekosežna”.

Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru novoga broja piše da su u Hrvatskoj samom otvaranju Godine vjere "prethodila dva šoka, vrlo indikativna, i po svome značenju iznimno dalekosežna".

U uredničkom komentaru "Šokovi pred Godinu vjere" Ivan Miklenić navodi da su prvi šok doživjeli mnogi katolički vjernici u prvim danima mjeseca listopada, kad su umjesto privlačne, poučne i poticajne petominutnu emisiju "Hvaljen Isus i Marija" na Radiju Sljeme, jednoj od lokalnih stanica Hrvatskoga radija, mogli čuti tek svirku ili pjesmu.

"Netko od djelatnika Hrvatskoga radija, a koji očito nije imao snage i časti očitovati se javnosti kao donositelj takve odluke, ponizio je katolike uskraćujući im jedinu stvarno katoličku emisiju koja je katolicima nakon komunističkih desetljeća izgona iz javnosti 20 godina bila znak i jamstvo da su ipak prepoznati kao dio hrvatskoga pluralnog društva", tvrdi komentator.

Po njegovim riječima izbacivanjem iz svakodnevnoga programa emisije "Hvaljen Isus i Marija" pogođeno je barem oko milijun i pol katolika te se nameće pitanje kojim to legitimitetom itko na Radiju Sljeme ili na Hrvatskome radiju smije diskriminirati katolike, apsolutno većinsku skupinu u hrvatskom društvu.

Istodobno u komentaru se pita nije li i to konkretan primjer "kulturalne revolucije", o kojoj je progovorio kardinal Bozanić na zagrebačkom hodočašću u Mariju Bistricu te nije li to očit znak da je javni radio – koji bi trebao biti servis hrvatskim građanima onakvima kakvi oni jesu, a većina su katolici – uzurpirala ideologizirana skupina te ga koristi za nametanje svoje ideologije, svoga sektaštva, ne mareći što pritom potire i demokraciju i pluralnost?

Drugi šok, kako navodi, doživjeli su pripadnici onoga dijela hrvatskog društva koji se deklarira kao ateistički ili agnostički, a priredio im ga je preminuli predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem koji se nakon deklariranja ateistom vratio katoličkoj vjeri te je pomiren s Bogom u sakramentu ispovijedi ispraćen na posljednji počinak katoličkim obredom ukopa.

"No, koliki je to šok očitovalo se i u odredbi da novinari ne smiju čak ni ući na misu zadušnicu na kojoj su bili predstavnici vlasti", navodi se u komentaru i napominje da su najviši aktualni predstavnici vlasti poštivali pokojnikovu posljednju želju i očitovali da Hrvatska može biti laička država u najboljem značenju, tj. da stvarno ne samo poštuje nego i jamči slobodu uvjerenja i vjere.
Miklenić smatra da oba šoka otkrivaju koliko je suvremeno hrvatsko društvo daleko od stvarne demokracije i normalne, zdrave pluralnosti te upozorava da nitko dobronamjeran u hrvatskome društvu ne bi smio pristati na mirenje s takvim stanjem, već bi, kako dodaje, na onom temelju koji su očitovali aktualni najviši državni dužnosnici na sprovodu predsjednika Hrvatskoga sabora trebalo sve učiniti da se iz našega društva izbaci svaki oblik sektaštva, svaki pokušaj indoktrinacije građana uz puno prihvaćanje slobode savjesti, potpune slobode iznošenja u javnosti vjerskih i drugih uvjerenja uz puno poštovanje svih građana.

"A koliko u društvu postoji otvorenost za prihvaćanje katolika i njihova doprinosa, očitovat će se i spremnošću da se vrati u svakodnevni program Radija Sljeme emisija 'Hvaljen Isus i Marija'", stoji u zaključku komentara "Glasa Koncila".

Komentirajte prvi

New Report

Close