Umjesto filmova – tiskara

Autor: Lucija Špiljak , 06. kolovoz 2020. u 21:59
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Zahvaljujući povijesnoj baštini, atraktivnim sadržajima i raznolikoj ponudi, Motovun je i dalje nezaobilazna destinacija turista.

Premda je ove godine zbog pandemije motovunsko Brdo dobrih filmova prazno, dok se Motovun Film Festival održava kroz putujući program diljem Hrvatske, zahvaljujući povijesnoj baštini kojom se diče, atraktivnim sadržajima i raznolikoj ponudi, Motovun je i dalje nezaobilazna destinacija domaćih i stranih turista tijekom cijelom godine. Najnovija vijest je ona o otvorenju Gradske tiskare Antico koja se nalazi u zgradi komunalne palače iz 12. i 13. stoljeća, najsačuvanijoj romaničkoj javnoj građevini u Istri, ali i Hrvatskoj. Smještena je na samom vrhu Motovuna, na glavnom motovunskom trgu koji poput same tiskare nosi ime Andree Antica, slavnog nakladnika, skladatelja i tiskara nota, rođenog u Motovunu krajem 15. stoljeća.

“Ovim sadržajem je Motovun dobio značajnu nadogradnju turističke ponude, jedinstvenu u Istri i šire”, objašnjava nam David Matković, voditelj Ureda Turističke zajednice Motovun. Inicijator projekta bio je mladi entuzijast Jure Bralić, koji je uz podršku svoje obitelji u manje od godinu dana realizirao projekt srednjovjekovne tiskare, što su podržali Općina Motovun te Turistička zajednica Motovun. Upravo je Bralić danas i glavni operativac, odnosno tiskar. Osim personaliziranih grafika otisnutih na papiru koji sadrži u sebi dio Motovunske šume, u ponudi su i razni drugi predmeti poput notesa raznih dimenzija s kožnim koricama koji se izrađuju u Sieni, ili pribora za pisanje tintom izrađenog od murano stakla.

Uz novootvorenu tiskaru Motovun je ove godine nadogradio organizirana vođenja pod nazivom Doživi Motovun, za koja će u rujnu održati i tečaj za vodiče interpretatore. Naime, uveli su lik mletačkog podestata Marca koji posjetiteljima u kostimiranom izdanju, u prvom licu, kroz interpretaciju donosi priču o bogatoj povijesti ove srednjovjekovne istarske utvrde. Usto, prošle je godine Motovun proglašen viceprvakom u izboru za najbolju europsku destinaciju kulturnog turizma u kategoriji vinskog turizma prema izboru Europske mreže kulturnog turizma, što ih je potaknulo da već u 2020. krenu s nizom događanja pod krovnim nazivom Motovun Wine Experience, kako bi dodatno popularizirali eno-gastro ponudu.

“Kako su ove godine otkazana sva veća događanja, na nama je da u suradnji s turističkim dionicima budemo kreativni i proaktivni te da s manjim događanjima upotpunimo turističku priču”, kaže Matković dodajući da je Motovun početkom godine osvojio prestižnu međunarodnu kulturnu turistički nagradu, čija je dodjela zbog pandemije odgođena za kraj godine. “Turističkom sektoru će trebati vrijeme za oporavak, no važno je imati realna očekivanja te od ove godine očekivati tzv. pozitivnu nulu. Istra ima sreću da je auto-destinacija te da ima široku i raznovrsnu turističku ponudu, stoga je za očekivati kako će trpjeti manje posljedice ove krize”, zaključuje David Matković.

Prema podacima sustava eVisitor, na području Općine Motovun u razdoblju od siječnja do 31. srpnja 2020. ostvareno je 12.559 noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu 44,46%, u usporedbi s 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close