Umirovljenici traže da se minimalna mirovina računa po broju godina radnog staža puta 20 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. ožujak 2024. u 13:02
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Liste DIP-u za prvu i četvrtu izbornu jedinicu predala je i stranka Pravedna Hrvatska predvođena predsjednikom stranke Milanom Vrkljanom, ujedno nositeljem liste u prvoj jedinici.

Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi „Umirovljenici zajedno”, predale su u petak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) izborne liste za 10 izbornih jedinica istaknuvši kako im je glavni cilj izvlačenje umirovljenika iz zone siromaštva.

Koordinatori platforme, koju čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, Milivoj Špika i Lazar Grujić pozvali su da ih podrže 310 tisuća onih koji primaju minimalnu mirovinu, 200 tisuća penaliziranih umirovljenika i 200 tisuća onih s obiteljskim mirovinama.

Traže da se minimalna mirovina računa po broju godina radnog staža puta 20 eura, da se sve mirovine računaju na bazi prema udjelu od 75 do 80 posto prosječne plaće u deset najboljih godina rada i da se ukine penalizacija prijevremenih mirovina. Žele i da se svaki oblik studentskog rada prizna u radni staž ili omogući dokup radnog staža, ali samo u roku trajanja redovitog studiranja.

Za sve ove prijedloge, kazao je Špika, u državnom proračunu trebalo bi izdvojiti dodatnih 1,5 milijardu eura.

Iz platforme „Umirovljenici zajedno” poručili su također da će nakon izbora, kao interesna opcija, surađivati s onom vladom koju hrvatski građani izaberu.

Liste DIP-u za prvu i četvrtu izbornu jedinicu predala je i stranka Pravedna Hrvatska predvođena predsjednikom stranke Milanom Vrkljanom, ujedno nositeljem liste u prvoj jedinici.

Podržavamo „politički zapad”, poštivanje pravne države, istinsko članstvo Hrvatske u EU, eurozoni, NATO-u i Šengenu, zalagati ćemo se za uređenje zdravstvenog sustava, useljeničku politiku i inzistirati na identitetskim pitanjima, istaknuo je Vrkljan.

Kampanju, dodao je, voditi će pod parolom „Za Hrvatsku s prvim bijelim poljem”.

Na novinarski upit s kojim strankama će surađivati nakon izbora, Vrkljan je ponovio s onima koje su „politički zapad” te izrazio uvjerenje da stranke okupljene oko predsjednika Republike Zorana Milanovića sigurno neće pobijediti.

Nešto iza podneva svoju kandidaturu predao je i Sulejman Tabaković, kandidat grupe birača za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Komentirajte prvi

New Report

Close