Umirovljenici dobili 180 kuna veće mirovine, novac moraju vratiti

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2022. u 13:42
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje krajem prošle godine slučajno je za preko tisuću umirovljenika isplatio veće iznose mirovina. U prosjeku se radi o nekih 180 kuna veće isplate koju će umirovljenici, sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju, morati vratiti.

Krajem prošle godine, prilikom isplate mirovina, došlo je do “sistemske greške” u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koja je prouzrokovala da 1258 umirovljenika slučajno na račune dobije uvećane iznose mirovina. Suma krivo preusmjerenog novca iznosi 226.080,92 kune, što znači da je prosječan umirovljenik zahvaćen ovom greškom na račun primio oko 180 kuna više nego što mu pripada.

Zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja slučaj za Mirovina. hr opisuje kao “manju sistemsku grešku” u kojoj je bilo i ljudskog i tehničkog faktora. Objasnio je kako je 10 posto novca već vraćeno, a da se na preostalih 90 posto radi. Zavodu za mirovinsko osiguranje poslali smo upit o tomu kako je došlo do greške i na koji način će umirovljenici morati vratiti novac koji im ne pripada. Dio umirovljenika je samostalno vidio da nešto s iznosom ne štima pa su se sami javili Zavodu oko uputa za povrat sredstava. No, čini se da je Zavod debelo osiguran kod ovakvih slučaja jer su čak i ovakve greške propisane u Zakonu o mirovinskom osiguranju.

“Osoba koja primi mirovinu ili neko drugo primanje iz mirovinskog osiguranja koje joj ne pripada dužna ga je vratiti Zavodu zbog stjecanja bez osnove. Obveza vraćanja bez osnove postoji kada je mirovina ili drugo primanje isplaćeno u većoj svoti od pripadajuće”, stoji  u članku 166. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Dodatno, u rješenju o priznanju prava na mirovinu navodi se i da je korisnik dužan u roku od 15 dana prijaviti Zavodu “svaku promjenu nastalu osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječe na pravo ili opseg korištenja toga prava.”

HZMO će rješenjem u upravnom postupku po službenoj dužnosti utvrditi visinu nepripadno isplaćenih sredstava, a korisnicima će u obavijesti navesti broj računa (uputa za plaćanja) na koji se iznos može vratiti. Uz tu obavijest priložena je i izjava o suglasnosti za ustegu od mirovine u visini nepripadno isplaćenog iznosa kao druga opcija na koju se korisnik može odlučiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close