Uljanik pozajmio Končaru 10 milijuna kuna, a nisu imali za plaće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2019. u 10:02
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Račun Končarove tvrtke je danas, pak, u blokadi i to od ožujka ove godine od strane Uljanika.

Uljanik d.d. je u ljeto 2018. godine dao pozajmicu Adriadieselu, tvrtki Nenada Končara, sina Danka Končara, u iznosu od 1,381550 milijuna eura, objavio je u subotu Jutarnji list.

Uljanik d.d. je isprva platio 1,889.550 milijuna eura isporuku agregata tvrtki u većinskom vlasništvu Končara, a potom 1,275 milijuna eura i kineskom dobavljaču od kojeg su agregati bili naručeni, jer im je Končareva tvrtka od tih novaca dala tek 425 tisuća eura. Ispada da je dosad za te agregate Uljanik platio 3,164.550 milijuna eura.

No, Končareva tvrtka im se obvezala u roku od tri godine vratiti tih 1,889,550 milijuna eura (1,275 milijuna eura uvećano za eventualno plaćene troškove transporta). Adriadiesel je kineskom dobavljaču trebao isplatiti 1,700 milijuna eura, ali im je platio svega 425 tisuća eura, pa kineski dobavljač nije želio isporučiti agregate, piše Jutarnji list.

Zato je Uljanik spomenutim ugovorom u ljeto 2018. godine pristao isplatiti ostatak tog potraživanja, i taj novac kasnije naplatiti od Adriadiesela kojem je na tri godine dao pozajmicu u iznosu od 1,381.550 milijuna eura (1,275 milijuna eura uvećano za eventualno plaćene troškove transport).

Račun Končarove tvrtke je danas, pak, u blokadi i to od ožujka ove godine od strane Uljanika.

Jutarnji list navodi da je došao u posjed Ugovora o uređenju određenih međusobnih odnosa iz srpnja 2018. godine prema kojem se Uljanik obvezao preuzeti dug od Adriadiesela d.d. (Nenad Končar) te platiti 1,275 milijuna eura kineskom dobavljaču agregata. Istim ugovorom se Adriadiesel obvezao vratiti Uljaniku novčani iznos od najmanje 1,381.550 eura "na ime povrata više plaćenih avansa uvećano za eventualno plaćene troškove transporta i ostale nuzgredne troškove dopreme pomoćnih motora iz NR Kine na lokaciju Rijeka, u roku od tri godine s razdobljem počeka od šest mjeseci".

Nenad Končar, većinski vlasnik Adriadiesela, objašnjava za Jutarnji kako je to bila dampinška cijena i da ih je na nju "prisilio Uljanik".

"Uljanik je suvlasnik u Adriadieselu i naša je greška što smo uopće pristali ugovoriti dampinšku cijenu", kaže Končar. Objašnjava da se Uljanik prema njima odnosio "maćehinski", odnosno da nisu od njih naručivali "dovoljno robe".

"Kupovali su je od drugih. U to vrijeme, Uljanik je bio 30-postotni suvlasnik u Adriadieselu, ali zbog toga što nije naručivao od vlastite tvrtke, ona nije imala dovoljno posla", kazao je Končar.

Ustvrdio je i da će Uljaniku vratiti pozajmicu. "Naravno da ćemo vratiti. Imamo ugovorene poslove u visini od 130 milijuna dolara u konzorciju s Uljanik strojogradnjom, od čega bi i suvlasnik Uljanik sigurno imao koristi. A trenutno je račun neopravdano blokiran od Uljanika. Blokada računa Adriadiesela je uništavanje vlasništva Uljanika koje posredno šteti vlasnicima Uljanika te ugrožava visokovrijedne novougovorene poslove i egzistenciju vrijednih radnika Adriadiesela", rekao je Končar, prenosi Jutarnji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Dakle cinjenice,
1 Uljanik kupuje diesel motore od Adria Diesela koji bi se trebao baviti proizvodnjom motora
2 Adria Diesel pak te motore ne proizvodi nego ih kupuje u Kini (dakle Adria Diesel jer trgovac a ne proizvodjac)
3 Management Uljanika znajuci da gube jer kupuju preko preprodavaca a ne od proizvodjac, uljanikov management nastavlja s tim poslom kao da je to sve normalno

Uljanik je korupcijska prica desetljeca. To sve treba trpat u zatvor I oduzimat imovinu svom managementu a posebno clanovima nadzornog odbora. Sve se to radilo u dogovoru I jasno da je posrijedi kriminal u koji su bili ukljuceni drzava, nadzorni odbor, upravni odbor (management Uljanika), sindikat, dobavljaci. To je zapravo bila organizirana kriminalna organizacija gdje su se krali novci od drzavnih subvencija organizirano I namjerno.

Zar nije Danko Končar, kao prvi strateški izbor, već jednom uplatio Uljaniku premosnicu od 13 mio. € ? Čudi me da on ne traži stečaj, kad kilavo i korumpirano sudstvo uopće ne reagira.

??? predmet transakcije je i dalje u AD (tako piše) pa nije sigurno ugrađen u nikakvu gradnju … to je tek početak puštanja infromacija kako živilo na državnim subvencijama


A koliko bi koštalo i koga da Uljanik i AD nisu svoje probleme premostili na ovaj način, da gradnja 520 zbog toga nije isporučena i da je i za taj brod bio raskinut ugovor i naplaćeno državno jamstvo?
Može li netko to istražiti kad se već ovako segmentalno analiziraju i iz konteksta izvlače pojedinačne poslovne odluke koji ne dokazuju ništa drugo nego da javno mišljenje oko te teme kreiraju pojedinci koji su za predmetnu tematiku totalni bedaci

New Report

Close