Uljanik nastavlja živjeti u povijesnom muzeju, kojem donira slike, kinesku vazu, amforu, sat…

Autor: Marija Brnić , 14. rujan 2021. u 22:00
Pulskoj ustanovi dat će se i fotografije i različiti motivi iz škvera/Uljanik

Radi se o ukupno 50 eksponata i umjetničkih likovnih djela, od akvarela i fotografija brodova i različitih motiva iz Uljanika, crteža tušem…

Nakon što su dva nedovršena broda iz stečajne Uljanika prodani po 1 kunu 3. maju i Uljanik Brodogradnji 1856, vjerovnici će uskoro odlučivati o daljnjim akcijama, točnije o prodaji Uljanik Standarda, ali i o tomu što će s umjetninama koje je Uljanik imao u svom vlasništvu.

Radi se o ukupno 50 eksponata i umjetničkih likovnih djela, od akvarela i fotografija brodova i različitih motiva iz Uljanika, crteža tušem, skulptura, topografske karte Pule i različitih poklona poslovnih partnera, čija je procijenjena vrijednost 70,5 tisuća kuna.

Stečajna upraviteljica Marija Ružić u pozivu za skupštinu 11. listopada predlaže da se umjetnine izuzme od prodaje, te da ih se, po preporuci povjesničara umjetnosti Otmara Šireca Otoa koji je obavio procjenu vrijednosti, daruje Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Muzeju bi se doniralo i nekoliko maketa brodova građenih u pulskom škveru, te kineska vaza, amfora, zidni sat, telefonska centrala iz 1970. i mehanički kalkulator star 90-ak godina.

Preduvjet da ih se pokloni jest da se pri Muzeju otvori odjel Brodogradilišta Uljanik i izloži javnosti. Povijesni i pomorski muzej Istre voljan je za takav projekt. Uljanik Standard, koji je u Puli znan kao dom u kojem su smješteni stari Uljanikovci, već je dvaput nuđen na prodaju, no nije bilo interesa.

Temeljni kapital tvrtke je 40,6 milijuna kn, procijenjena tržišna vrijednost 29,5 milijuna, a u ovom krugu nudit će se po početnoj cijeni od 20 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close