Ulja imamo dovoljno, nestašica ne prijeti, no s cijenama bi moglo biti svega

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2022. u 12:13
Foto: Shutterstock

Hrvatska ima dovoljno suncokreta na poljima u istočnoj Slavoniji.

U Hrvatskoj neće nedostajati biljnog ulja. Litra može biti skuplja još koju kunu, ali nestašica i značajnijih poremećaja u opskrbi stanovništva neće biti, javlja Slobodna Dalmacija. 

Rat u Ukrajini nema nikakav utjecaj na domaće tržište ulja jer Hrvatska proizvodi dovoljno suncokreta ne samo za vlastitu proizvodnju već i za izvoz. U Hrvatskoj se prošle godine suncokret sadio na više od 30 tisuća hektara, na kojima se poželo oko 120 tisuća tona sjemena suncokreta. Već ovog proljeća očekuje se povećanje zasijanih površina pod suncokretom za najmanje 20 posto.

Proizvodnja suncokreta je i do sada bila iznimno isplativa jer otkupna cijena od oko četiri kune po kilogramu proizvođačima jamči zaradu, a dodatni motiv povećanju proizvodnje suncokreta je i velika potražnja za tom uljaricom na tržištu zbog rata u Ukrajini, iz koje su zemlje EU-a uvozile glavninu sirovine za proizvodnju ulja.

Hrvatska je u proizvodnji suncokreta i suncokretova ulja samodostatna, dakle domaća proizvodnja zadovoljava domaće potrebe, što je za hrvatske prilike rijetkost jer ovisni smo o uvozu gotovo svih vrsta voća i povrća, premda imamo plodna polja i gotovo idealne uvjete za proizvodnju.

“Evo vidite na primjeru suncokreta koliko je u kriznim vremenima važno imati svoju proizvodnju i svoje sirovine”, ističe Matija Brlošić, poljoprivredni proizvođač i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

I dok zbog rata u Ukrajini, iz koje je stizalo osamdeset posto suncokreta, u većini europskih zemlja vlada strah od nestašice ulja, Hrvatska ima dovoljno suncokreta na poljima u istočnoj Slavoniji. Tako dvije tvornice “Zvijezda” u Zagrebu i tvornica ulja Čepin mogu proizvesti dovoljno ulja za hrvatske potrebe od vlastitih sirovina. Jedino otvoreno ostaje pitanje kalkulacije prodajne cijene jer je sve poskupjelo od energenata, mineralnih gnojiva, do rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close