‘Ulažite u R&D i urbani promet, prodajte državne tvrtke’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 05. lipanj 2019. u 22:00
Čelnik EK-a danas prvi put službeno u Hrvatskoj/EK

Europska komisija prvi put savjetuje gdje treba investirati, ministar Marić zadovoljan.

Hrvatska bi trebala usmjeriti investicije u istraživanje i inovacije, održivi urbani i željeznički promet, energetsku učinkovitost, te obnovljive izvore energije i ekološku infrastrukturu.

To je tek dio preporuka Europske komisije Hrvatskoj u sklopu proljetnoga gospodarskog paketa Europskog semestra, a kojem EK daje ocjene postignutog i savjete svakoj državi članici EU što treba učiniti u idućih godinu i pol. Posebnost jučer iznesenog paketa EK, čiji je predsjednik Jean-Claude Juncker danas i sutra u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, je činjenica da su prvi put dane i investicijske preporuke, a iz Bruxellesa upozoravaju i na potencijalna 'uska grla' za ulaganja. 

"Riječ je o ulaganjima koje Komisija smatra potrebnima, neovisno o tome hoće li se financirati europskim ili nacionalnim sredstvima, javnim ili privatnim. Komisija će pratiti ispunjavanje investicijskih preporuka kao što je pratila ispunjavanje drugih specifičnih preporuka", navodi se u preporukama.

Od Hrvatske se traži i jačanje proračunskog okvira, smanjenje teritorijalne usitnjenosti javne uprave, reforma obrazovnog sustava i bolji pristup sustavu osposobljavanja za sve, uz posvetu kvaliteti i važnosti obrazovanja za tržište rada. Iz Bruxellesa nam savjetuju i da se uvede usklađeni okvir za plaće u javnoj upravi i javnim službama, te da se pojačaju administrativni kapaciteti za izradu i provedbu javnih politika i projekata. Preporučuje se, također, da se poboljša korporativno upravljanje u državnim poduzećima i ubrza njihova prodaja.

Traži se i veće smanjenje tereta za tvrtke u smislu parafiskalnih nameta, jačanje e-komunikacije na sudovima, skraćenje trajanja sudskih postupaka… Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da su preporuke dobre, ali da se može i bolje. "Dobar dio iz preporuka je nešto što bismo sami sebi trebali govoriti i govorimo si koje su stvari koje trebamo provesti i ubrzati", kaže Marić. Dodaje da Hrvatska nije među članicama EU s najviše preporuka, a što, tvrdi, "pokazuje određeni kredibilitet i napredak zemlje". 

Komentirajte prvi

New Report

Close