Ulaganjima nastavljaju 50-godišnju tradiciju: Otvorili siranu, zaposlili nove ljude, a proizvode i poseban sir

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2022. u 11:26
Foto: Pixabay

Na njihovoj mljekarskoj farmi dnevno se proizvede dvije i pol tisuće litara mlijeka.

Obitelj Lenđel iz Podolja generacijama se bavi proizvodnjom mlijeka. U poslove na farmi uključena je cijela obitelj, a unatoč poskupljenju i sadašnjoj situaciji na tržištu, odlučili su riskirati i proširiti obiteljski posao, piše HRT.

Na njihovoj mljekarskoj farmi dnevno se proizvede dvije i pol tisuće litara mlijeka. “Zasad imamo oko 120 komada krava, oko 256 komada stoke”, kaže mljekar Đuro Lenđel.

Radni dan počinje u sedam sati, a u poslu pomaže redovito i sin Đuro. “Mislim da ima potecijala u ovome i da može biti neka budućnost, treba se puno raditi od jutra do mraka, ali može se preživjeti”, kaže sin Đuro.

Iako sve teže, jer cijene su otišle u nebo, a ni uvjeti na tržištu ne olakšavaju im posao.

No odlučili su upregnuti sve svoje snage i nakon godinu dana borbe s papirologijom, otvorili siranu u koju je uloženo ukupno 4 i pol milijuna kuna. “Nešto je sufinancirala mađarska država, preko novaca iz EU, ostalo smo sami”, kaže otac Đuro.

Zaposlili su i troje djelatnika. Za početak proizvode vrhnje, jogurt i sireve s različitim začinima. “Imamo jedan poseban sir, zove se parenjica. Inače dolazi iz Slovačke, to je jedan motani sir, sličan Mozzareli. Punimo ga različitim začinima – ljutom paprikom, šunkom ili međvjeđim lukom”, kaže supruga Melita Lenđel.

Posla ima stalno. Planiraju proizvoditi i tvrdi sir, uključiti kćer u obiteljski posao i nastaviti pedesetogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close