Ulaganje u disrupciju ključno za domaće izvoznike

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2022. u 22:00
Na konferenciji HGK sudjelovala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak/PD

Griffin je istaknuo disrupciju kao najbolji smjer, a ulaganje u tehnologije naveo kao ključni alat koji omogućava disrupciju na tržištima komunikacije, energije, poljoprivrede, zdravstva, infrastrukture, aeronautike i drugih.

Pod nazivom “Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti” održana jučerašnja konferencija HGK – s ciljem istraživanja prilika za hrvatski izvoz – potvrdila je da se strani i domaći stručnjaci slažu oko glavnog smjera budućnosti – to je disrupcija.

Futurolog svjetskog glasa Matthew Griffin, ujedno stručnjak za inovacije i strategije, zatim predstavnik Svjetske banke Todor Milčevski i predstavnica EK Ulla Englemann iz Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike govorili su o prilikama za malo i otvoreno hrvatsko tržište.

U svom izlaganju, Griffin je istaknuo disrupciju kao najbolji smjer, a ulaganje u tehnologije naveo kao ključni alat koji omogućava disrupciju na tržištima komunikacije, energije, poljoprivrede, zdravstva, infrastrukture, aeronautike i drugih.

”Disrupcija je sve brža i sve viralnija. Prilike su posvuda, a svaka je prijetnja prilika. Istražujte, eksperimentirajte, planirajte – ako to ne budete činili, bit ćete korisnik, ne onaj tko omogućava”, zaključio je Griffin.

Dodao je da je nužno kreirati ekosustav koji će povezati vladu i sve ključne industrije te im tako omogućiti povezano djelovanje u svrhu kreiranja inovacija, i tako iskoriste sve što danas nude tehnologije.

Susret je završen glavnim zaključcima i dijeljenjem najboljih praksi u sklopu panel rasprave “Inovativnost i hrabrost: Kako pametno internacionalizirati domaću industriju” na kojemu su sudjelovali Josip Ćesić iz Gideona, David Mrkonjić iz SofaScorea, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman i Milčevski iz Svjetske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close