Ulaganje od 420 milijuna kuna: U Hrvatskoj će se graditi kampus gaming industrije

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2020. u 12:33
Foto: FrankHoermann/DPA/PIXSELL

Na području tog kampusa nalazit će se četiri osnovna objekta.

U Novskoj će se graditi kampus gaming industrije sa sveučilištem, domovima i eSportskom dvoranom s 4000 mjesta, piše u nedjelju Večernji list.

Uspjeh samo jednog startupa u gaming industriji može za državu isplatiti sve do sada uloženo u naš projekt stvaranja Novske kao regionalnog centra za razvoj videoigara. Ta industrija okreće milijarde i samo jedna hit-igra može donijeti stotine milijuna kuna, kažu za Večernji list u Poduzetničkom inkubatoru PISMO jedinom specijaliziranom za gaming industriju u široj regiji.

Njihov je idući vezani projekt Kampus gaming industrije. I doista, gaming industrija u svijetu je prošle godine zaradila 120 milijardi dolara, četiri posto više nego 2018. godine.

Primjerice, najpopularnija igra prošle godine bio je sveprisutni “Fortnite”, koji je tijekom 2019. godine od prodaje ostvario zaradu od čak 1,8 milijardi dolara, više nego ijedna druga igra ikada do sada u godini dana.

Stoga ne treba zvučati puno onih 420 milijuna kuna koje se planira uložiti u budući Kampus gaming industrije PISMO u Novskoj, koji bi se trebao nalaziti na području Poduzetničke zone Novska, na parceli većoj od 90.000 četvornih metara.

Na području tog kampusa nalazit će se četiri osnovna objekta. Prvi je fakultet s oko 9000 kvadrata bruto površine i spavaonicama za smještaj gostujućih predavača, u kojem je predviđen petogodišnji program s po 50 studenata godišnje u programerskom i grafičkom smjeru i oko kojega su već uspostavljene suradnje s fakultetima iz Malezije i New Yorka.

Sagrađen će biti i studentski i učenički dom na 11.500 kvadrata, zatim akcelerator gaming industrije te poduzetnički inkubator za eSport s dvoranom od 4000 sjedećih mjesta.

Akcelerator gaming industrije sadržavat će studio za snimanje, dvorane za sastanke te halu s novom gaming opremom, a tu će se moći educirati i usavršavati srednjoškolci i svi drugi koje ova industrija zanima, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close