Ulaganja u optiku skočila za 127%, fiksna telefonija pala tek 1%

Autor: Darko Bičak , 06. prosinac 2021. u 22:00
Foto: DUBRAVKA PETRIć/PIXSELL

Rast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu proporcionalno prati i rast broj novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija.

U prvih devet mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je trend rasta ukupnih ulaganja koja su veća za 16% u odnosu na isto razdoblje 2020., objavili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (Hakom).

U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 127% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, u prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija povećani su za 5%.

U odnosu na usluge, zabilježen je rast prihoda od širokopojasnog pristupa internetu od 13%, najma mreže i vodova od 5% i naplatne televizije (payTV) od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu proporcionalno prati i rast broj novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija, kojih je u godinu dana 33% više.

Na kraju trećeg tromjesečja udio broja širokopojasnih priključaka s brzinom većom od 30 Mbit/s iznosio je 55% od ukupnog broja priključaka. Također, broj širokopojasnih priključaka vrlo visokih brzina nastavlja rasti te u trećem tromjesečju udio priključaka sa brzinom većom od 100Mbit/s iznosi 25%.

Više od polovice kućanstava televiziju gleda putem nekog od oblika naplatne televizije te je primjetan rast prihoda i broja priključak od 4%. Iz Hakoma ističu da se na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži nastavlja trend pada broja korisnika, ukupnih prihoda i prometa.

Uspoređujući isto razdoblje lani, broj korisnika i prihodi manji su za jedan posto, dok je ukupni odlazni promet operatora niži za 11%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close