Rampa za Agrokor: Obustava bi mogla potrajati i više mjeseci

Autor: Jadranka Dozan, Tomislav Pili , 03. ožujak 2018. u 09:00
Trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija opet je zaustavljeno/Filip Brala/PIXSELL

U Agrokorovim tvrtkama upitna je učinkovitost upravljanja propisanim i povlaštenim informacijama, ocjena je Hanfe.

Tek što je Zagrebačka burza nakon tjedan dana prepiski s osam operativnih kompanija koncerna Agrokora jučer objavila podizanje rampe za ponovno trgovanje dionicama (od petka), Hanfa ju je ponovno spustila. Nova postava Upravnog vijeća Agencije predvođena Antom Žigmanom u četvrtak je donijela rješenje kojim se trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka privremeno i bez odgode do daljnjega obustavlja.

Kako ističu u Hanfi, obustava bi trebala potrajati do trenutka kada bude jasan ishod postupka izvanredne uprave i njegova učinka na te kompanije. Dakle, blokada bi mogla potrajati i nekoliko mjeseci. Uz trenutne neizvjesnosti oko daljnjeg smjera procesa nagodbe nakon promjena u izvanrednoj upravi, oko formiranja stalnog vjerovničkog vijeća te parničnih postupaka, u Hanfi drže da nije moguće "osigurati uredno i pravilno trgovanje na uređenom tržištu".

 

8 kompanija

sastavnica Agrokora bez mogućnosti trgovanja

Položaj izdavatelja je, kažu, takav da je "upitna učinkovitost procesa upravljanja propisanim i povlaštenim informacijama", a time je upitno i mogu li "razumni ulagatelji donositi informirane odluke o ulaganju". Sve u svemu, svoje rješenje objašnjavaju zaštitom ulagatelja. Iako je nesporno da cijela priča o Agrokoru vrvi neizvjesnostima i pravnim upitnicima koji su materijalno važni za operativne kompanije i njihove dionice, ako je suditi prema komentarima iz investicijske zajednice, ona baš i nije sretna odlukom regulatora da "štiti ulagače od njih samih".

Dok neki burzovni igrači imaju razumijevanja za potrebu nove vrhuške Hanfe da pošalje poruku o aktivnom praćenju situacije i regularnosti trgovanja, suštinski ipak ne pozdravljaju izrečenu mjeru. "Zabrane trgovanja na burzi rijetko kada stvarno imaju smisla", kažu. Podsjećaju i kako je to već treća obustava trgovanja Agrokorovim dionicama u manje od godinu dana (Hanfa je lani dvaput obustavljala trgovanje, pri čemu jednom na šest mjeseci), a to, među ostalim, vide i kao dodatni udar za poslovanje burze i brokeraja.

Zbog osjetljivosti situacije, većina ih je na naš upit pristala istupiti samo neslužbeno. Na anonimnosti je tako inzistirao i analitičar koji smatra da obustave trgovanja nije trebalo uvoditi ni prije ni sada. Burza je, kaže, mjesto gdje se trguje na temelju budućih očekivanja: "To uvijek ima element neizvjesnosti, a u slučaju Agrokora ona, uostalom, nije bila ništa manja ni prije mjesec ili dva". Zbog svega većina naših sugovornika ne vidi koliko je dobar put skrenuti trgovanje s uređenog tržišta na trgovanje putem malog oglasnika. Jer, oni koji su špekulirali Agrokorovim dionicama, ali i neki fondovi koji ih još uvijek imaju u porfelju, sada su "ostali zaključani".

 

15. siječnja

manjinski dioničari prvi put od Hanfe tražili djelovanje

Neki predstavnici industrije pak u svemu prepoznaju i nevidljivu ruku politike u Agrokoru. Tvrde da "nova garnitura Hanfe samo nastavlja ustaljenu praksu prethodne, na koju je vršen politički pritisak da nešto učini kada su problemi u najvećem domaćem privatnom koncernu izbili na vidjelo". Oni buntovniji i skloniji teoriji zavjere u odluci nove uprave Agencije o obustavi trgovanja koja se nadovezala na Burzinu blokadu (koja takvu mjeru može držati samo 10 dana) vide i želju da se spriječi eventualni rast cijene dionice nakon što se pokazalo da vjerovnici sve učestalije propituju pitanja poput onih vezanih uz zakonitost ugovora o roll up kreditu te njegovim aneksima ugovora, kao i ograničenja po jamstvima.

Najžešći su u tim propitivanjima dosad ipak bili eksponenti Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor. Ni u pogledu jučerašnjeg seta rješenja kojima je Hanfa obustavila trgovanje dionicama svih listanih dionica kompanija obuhvaćenih Lexom nisu se susprezali kritike. "Rješenja su bogata člancima zakona, primjerima otvorenih pitanja koja okružuju proces izvanredne uprave, definicijama i opisima povlaštene informacije… Ono što nedostaje je postupanje Hanfe", kažu.

Podsjećaju da je Udruga je od nje u tri navrata zatražila djelovanje prema izdavateljima, počevši od 15. siječnja. "Konkretno, zatražili smo da izdavatelji objave ugovorna ograničenja jamstava. Takvo smo traženje potkrijepili dokumentima iz spisa Trgovačkog suda, a u kojima se vide jasno ugovorena ograničenja jamstava. Naravno, ništa do danas nije objavljeno. Jedina je novost da je u rješenjima Hanfa samoj sebi izrekla mišljenje da niti ne smije postupati prema izdavateljima", odgovorili su na naš upit. 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Mali diinicari su u pravu kada kazu da su jamstva bez protucinidbe isporucivanje firme kreditoru.
Davno sam.vam ja rekla da je todoric s jamstvima bez protucinidbe prodao firme. Nije bilo IPO nego je digao kredite, jamstva nisu imala protucinidbe, nkvce je uzeo sebi, a firme je isporucio kreditorima. Na taj nacin je opljackao drzavu, dobavljace, partnere, male dionicare, kreditore. Mislio je da ce to ostati sberbanku jer su oni imali najjaca jamstva, ali su se tu upleli amerikanci koji su takodjer kreditno opteretili agrokor. Cinjenica je da su najgore i kao pasivni promatraci najgire prosli mali dionicari koji su izvlasteni iz vlasnistva.


Čuj ti nemaš pojma o pojmu..samo se raduj na tuđoj nevolji..ali ako budu izvlašteni mali dioničari ka agrokor, onda se i svi ostali tkz investitori zapitajte kolko su vam sigurna ulaganja u dionice u Hrvatskoj 😉

Tko je idući Atlantic?
Ova nagodba je sumrak pravne države, zapljena vlasništva malih dioničara!
Škegro i kompanija.

Čuj ti nemaš pojma o pojmu..samo se raduj na tuđoj nevolji..ali ako budu izvlašteni mali dioničari ka agrokor, onda se i svi ostali tkz investitori zapitajte kolko su vam sigurna ulaganja u dionice u Hrvatskoj 😉

Zašto Hanfa nakon što je izglasan lex agrokor nije zaštitila ulagače? Možda se sada boje propitivanja zakonitosti jamstava i roll upa?

New Report

Close