Manjak radne snage: Ukrajinci dolaze na sezonski rad u Hrvatsku

Autor: Marija Brnić , 02. lipanj 2018. u 08:00
Poslodavci cijene građevinare iz Ukrajine/Boris Ščitar/VL

Zbog manjka domaćih radnika olakšice za ‘uvoz’ radne snage s istoka Europe.

Ministru rada Marku Paviću Vlada je dala odobrenje za sklapanje sporazuma s Vladom Ukrajine o sezonskom radu ukrajinskih državljana i upućivanju radnika poduzeća sa sjedištem u Ukrajini na rad u Hrvatskoj.

Time se otvara vrata za zapošljavnaje Ukrajinaca i izvan kvotnog sustava kroz koji su dosad jedino mogli biti zaposleni u Hrvatskoj.

Kod naših poslodavaca Ukrajinci su već stekli reputaciju vrlo kvalitetnih i vrijednih radnika, no postojeće su kvote relativno male u odnosu na potražnju.

Zbog manjka radnika na domaćem tržištu u mnogim se sektorima u Hrvatskoj zapošljava radnike iz Ukrajine, od brodogradnje i građevine do poslova u turizmu i u tim djelatnostima vlada i najveće zanimanje za jačim povezivanjem dviju vlada i otvaranju tržišta rada.

Lani je u Hrvatskoj bilo izdano 538 boravišnih dozvola Ukrajinskim državljanima, od kojih je 433 izdano radi zapošljavanja, a po broju izdanih dozvola Ukrajinci su bili treći stranci u Hrvatskoj, nakon državljana BiH i Srbije.

Na suradnji s Ukrajinom proteklih mjeseci ministar Pavić aktivno radi, potpisao je s ukrajinskom Vladom memorandum koji regulira mirovinsko osiguranje, a uspostavlja se i komunikacija zavoda za zapošljavanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close