Ukoliko dijete mora u samoizolaciji, roditelj može na bolovanje: Evo kolika je naknada

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2020. u 13:32
Foto: pixabay

Ako može organizirati čuvanje ili raditi od kuće, ne mora nužno koristiti pravo na naknadu plaće”, istaknula je Vuksan.

Dijana Vuksan iz HZZO-a objasnila je za N1 ono što muči mnoge roditelje – što se događa u situacijama ako se dijete zarazi koronavirusom ili mu je određena mjera samoizolacije.

“Ako nadležni epidemiolog utvrdi samoizolaciju djetetu, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je dijete mlađe od tri godine, tad ostvaruje pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70% od utvrđene osnovice do maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna”, rekla je Dijana Vuksan.

To je nekadašnje bolovanje, dodala je: “Naknada u slučaju njege, odnosno samoizolacije djeteta i izolacije roditelja je ista. Maksimalni iznos je 4257 kuna. Ako roditelju nije utvrđena samoizolacija nego samo djetetu, tad liječnik utvrđuje privremenu spriječenost zbog njege djeteta.”

To je onda bolovanja po osnovi bolesti djeteta, objašnjava dalje. Međutim, ako bi se naknadno utvrdila potreba za izolacijom roditelja, mijenja se uzrok, ali naknada je ista. “To nije obaveza nego pravo roditelja. Ako može organizirati čuvanje ili raditi od kuće, ne mora nužno koristiti pravo na naknadu plaće”, istaknula je Vuksan.

Komentirajte prvi

New Report

Close