“Uključimo se u tržište znanosti vrijedno 38 mlrd. eura”

Autor: Suzana Varošanec , 09. veljača 2020. u 22:00
Tonči Tadić, fizičar s Instituta Ruđer Bošković / TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

T. Tadić: Potrebno je osnovati klaster znanstvene industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Europsko tržište javne nabave za znanstvene projekte 'teško' je 38 milijardi eura.

To se ocjenjuje i kao sjajna prilika za hrvatske visokotehnološke tvrtke, no problem je što mnoge misle da su male i slabe, odnosno da bi se natjecale i tako dobile unosne poslove potrebne su dodatne aktivnosti u cilju dobre organizacije i koordinacije znanstvene industrije.

Ističe to fizičar Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković, pritom apelirajući na dvije stvari: osnivanje klastera znanstvene industrije pri HUP-u i potpisivanje sporazuma između naših i španjolskih gospodarstvenika koji rade na znanstvenim projektima.

Tako bi se bolje realizirali hrvatski znanstveni potencijali u biznisu i kroz tri poznata projekta. Uz DONES u vrijednosti 750 mil. eura, to je i DTT koji iznosi 1,5 mlrd. eura te ITER s 15 milijardi eura, na kojem već surađuju Institut za nuklearnu tehnologiju, Monting Power Systems te Primakon.

Tadić napominje važnost prezentacije na Simpoziju SOFT 2020 u Dubrovniku u rujnu, kada Hrvatska postaje centar fuzijskih istraživanja. Ne radi se samo o jedinstvenoj prilici da se promoviraju fuzijska istraživanja u Hrvatskoj i EU na svjetskoj razini na najbolji način, kaže, već se kroz poseban dio programa i industrijske izložbe susreću i predstavljaju tvrtke iz cijelog svijeta. 

"Na dnevnoj bazi od dvije do tri tvrtke iz EU primam pozive radi SOFT-a, no iz Hrvatske nitko još nije zvao. Pozivam poduzetnike da se jave i aktivnije uključe u poslove oko kojih se vrte milijarde eura", kaže fizičar Tadić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close