Ukidaju se sva nepopunjena radna mjesta u ministarstvima

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2020. u 09:26
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Po ministarstvima se ovih dana neslužbeno moglo čuti i kako su sva tijela dobila uputu da potpuno ukinu ili svedu na najmanju moguću mjeru nepopunjena radna mjesta.

Vlada je prošli tjedan donijela uredbe o unutarnjem ustrojstvu svih ministarstava i središnjih državnih ureda te Državnog inspektorata. Iako je ova točka prošla pomalo ispod radara javnosti, riječ je o značajnom poslu, između ostaloga i zato što je ovaj put obavljen u rekordnom roku, piše Večernji list.

Na pojedine uredbe o unutarnjem ustrojstvu prije se znalo čekati i godinama, pa su znali trpjeti važni poslovi poput privlačenja europskih fondova. Uz ažurnost, zanimljiv je i sadržaj dokumenata, koji otkrivaju da je manji broj ministarstava donio i znatnije smanjenje ukupnog broja rukovodećih funkcija nego što se najavljivalo.

Manje državnih tajnika I dok se iz HDZ-a doznaje da nakon spajanja pojedinih ministarstava neće biti pukog zbrajanja i “prekopiranja” funkcija glavnih tajnika, čiji će se ukupni broj smanjiti, uredbe otkrivaju racionalizaciju u ukupnom broju ustrojstvenih jedinica po ministarstvima. Primjerice, Ministarstvo poljoprivrede ostalo je bez Samostalne službe za informiranje, u sklopu koje su bila ustrojena dva odjela, za odnose s javnošću te za planiranje i koordinaciju događanja.

Po ministarstvima se ovih dana neslužbeno moglo čuti i kako su sva tijela dobila uputu da potpuno ukinu ili svedu na najmanju moguću mjeru nepopunjena radna mjesta, kojih su u dosadašnjim sistematizacijama pojedine jedinice znale imati i po 20-ak.

Riječ je o mehanizmu koji je omogućavao osnivanje novih službi, sektora i odjela i onda kada za njima nije bilo stvarne potrebe, a nekoga se htjelo nagraditi rukovodećom funkcijom. Za osnivanje takvih ustrojstvenih jedinica zakon traži i određeni broj službenika, a tamo gdje ih nije bilo dovoljno u sistematizacijama su se jednostavno ostavljale prazne kućice, koje bi se poslije ili djelomično popunile novim zapošljavanjem ili bi do kraja ostajale nepopunjene, a osoba koja bi vodila takvu jedinicu ostvarivala bi veću plaću, bez obzira na to što tu plaću nije uvijek pratila i odgovarajuća razina odgovornosti. Takvu bi praksu u ovom mandatu trebale onemogućiti opće upute koje su tijela dobila iz Vlade, a po kojima je znatno smanjen tzv. okvirni broj izvršitelja, odnosno nepopunjenih radnih mjesta, što je izazvalo prilično nezadovoljstvo u službama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

desnokrilo, 01.09.2020. u 11:54

trbalo bi 50% otpustiti jer su političi i bez stručnog znanja postavljani tako bar mislim ja i 50% hrvata

malo si rekao 75%

trbalo bi 50% otpustiti jer su političi i bez stručnog znanja postavljani tako bar mislim ja i 50% hrvata

New Report

Close