Uhićeni Hrvati zbog šverca stotina kilograma droge po Europi

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2024. u 13:45
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL

Na području Policijske uprave istarske policijski službenici jučer su uhitili šest osoba, dok su na području Policijske uprave zagrebačke uhićene tri osobe.

U tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji na više lokacija na području Istarske županije i na području Zagrebačke županije. Na području Policijske uprave istarske policijski službenici jučer su uhitili šest osoba, dok su na području Policijske uprave zagrebačke uhićene tri osobe. 

USKOK je objavio da se provodi istraga protiv tri osobe zbog sumnje na šverc više stotina kilograma kokaina.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka 2020. godine do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bosni i Hercegovini, povezao u zajedničko djelovanje dvije osobe radi kontinuirane nabave kokaina i njegovog prijevoza i prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jednako tako je povezao II., III. okr. i još dvije osobe radi kontinuirane nabave amfetaminskog ulja iz Nizozemske i njegovog krijumčarenja u Hrvatsku radi izrade amfetamina i daljnje prodaje, kao i radi kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane iz BiH i njene prodaje u Hrvatskoj, a sve u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi.U realizaciji zajedničkog djelovanja, kao i preuzimanju novca od prodaje droga, okrivljenici su koristili posebno nabavljene kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju.

Tako se I. okr. sumnjiči da je s osobom iz BiH od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. iz Nizozemske u Ujedinjenom Kraljevstvu prokrijumčario dva kilograma kokaina, pronađenog i oduzetog u Doveru, kao i da je zajedno s II. i III. okr. nabavljao, krijumčario, pripravljao i prodavao amfetamin te da je s osobom iz BiH dogovarao i nabavu, primopredaju i krijumčarenje marihuane iz BiH. Ujedno im je I. okr. osiguravao novac za kupnju droga naručenih radi daljnje prodaje.

Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, I. okr. je izdavao naloge i upute II. okr. koliko amfetaminskog ulja da nabavi te da osigura III. okr. njegovo nesmetano preuzimanje i skrivanje u posebno izrađene spremnike u vozilima kojima se III. okr., prema uputama I. okr., upućivao u Nizozemsku.

Osim toga je I. okr. izdavao naloge i upute II. okr. da po krijumčarenju amfetaminskog ulja, zajedno s njim i III. okr., u izrađenom laboratoriju na splitskom području proizvedu od tog ulja amfetamin i priprave ga kako bi ga I. i III. okr. prodali.

Komentirajte prvi

New Report

Close