Ugradnja agregata izvedena bez suglasnosti Hrvatskog registra brodova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2019. u 09:01
Foto: Ivo Čaalj / Pixsell

Ovakve nepravilnosti, odnosno eventualne modifikacije, utvrđuju se inspekcijskim nadzorom plovila odnosno nasumičnom provjerom.

Preinaka, odnosno samovoljna ugradnja agregata u jahtu Atlantia, na kojoj su stradali talijanski turisti, izvedena je bez suglasnosti Hrvatskoga registra borodova (HRB), tehničke ustanove ovlaštene za pregled svih plovila hrvatske državne pripadnosti, piše u petak Jutarnji list.

Taj brod nije smio ploviti otkad su na svoju ruku u njega ugradili sporni agregat, koji uopće nije bio predviđen za brodove, potvrdili su iz HRB-a. Premda je Atlantia imala potrebne dozvole, one su bile izdane za stanje plovila prije "intervencije" a ugradnjom bilo kojega bitnoga dijela sve dozvole automatski se stavljaju izvan snage.

"Ako se na plovilu neovlašteno ugradi bitna oprema a da se o tome ne obavijesti ili Ministarstvo ili HRB, plovidbene isprave automatski gube valjanost", rekao je, među ostalim, u telefonskom razgovoru za Jutarnji list pomoćnik ravnatelja HRB-a Andro Vidjak.

Ovakve nepravilnosti, odnosno eventualne modifikacije, utvrđuju se inspekcijskim nadzorom plovila odnosno nasumičnom provjerom. Policija ili lučka kapetanija može nasumičnim nadzorom ući na brod i zatražiti dokumentaciju, a ona mora u cijelosti odgovarati zatečenom stanju. Ako se odstupanja pronađu, izriče se zabrana isplovljavanja.

Vidjak kaže da su standardi rigorozni upravo u dijelu gdje prijeti opasnost od ispušnih plinova, "Kod motora s unutrašnjim izgaranjem koji se ugrađuju u zatvorene prostore strojarnice, prvo sam model uređaja mora biti pomorske izvedbe. Zatim mora biti odobren njegov smještaj, riješena ventilacija prostora,  protupožarna zaštita i najvažnije ventilacija ispuha. To sve mora odobriti HRB" rekao je Vidjak i dodao da ništa od toga nemaju u evidencijama za Atlantiu, piše u petak Jutarnji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

*Einstein1
sve ovo je okretanje pile naopako i bijedni izgovori, uopće nije stvar u agregatu niti koliko isti košta nego u stručnosti onoga koji ga je ugrađivao, da je taj obavio posao stručno i odgovorno, uopće bi bilo nebitno kojiko košta agregat…

Naravno, lakomost za brzom zaradom u turizmu je opceprihvaceno pravilo u Hrvatskoj. Posto inspekcije u turistickim djelatnostima očigledno nemaju respekta i nitko nema straha pred njima ljudi rade što hoće a nevini turisti ginu. Dakle ovi su htjeli povrat investicije u dva dana plovidbe jer su umjesto agregata koji kosta 100.000 kn kupili na akciji u Pevecu za 5.000 kn.
Svojom lakomošču su zatukli jednog čovjeka i umalo dvoje dijece. Bili su jedno popodne na ispitivanju i pušteni su na slobodu. Bravo Hrvatska država…

New Report

Close