Zagrebačka tehnološka tvrtka ugovorila posao vrijedan gotovo 370 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 05. studeni 2020. u 07:00
Foto: pixabay

Kompanija će implementirati glavnu softversku platformu za digitalizaciju zdravstva u toj velikoj istočnoeuropskoj zemlji.

Zagrebačka tehnološka tvrtka Ericsson Nikola Tesla (ENT), inače dio švedske Ericsson grupe, ugovorila je gotovo 370 milijuna kuna vrijedan posao uvođenja eZdravstva u Bjelorusiju koja je tako postala četvrta zemlja u kojoj ENT digitalizira zdravstvo. Kako su objavili iz te kompanije, posao je vezan uz implementaciju središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije (Central Software Platform for the Centralized e-Health System). Predviđeno trajanje projekta implementacije platforme je 2,5 godine, a ugovorom je pokriveno i trogodišnje razdoblje jamstva. Iz Ericssona NT-a objašnjavaju da je ugovor rezultat dvostupanjskog natječaja u okviru projekta Svjetske banke P156778 “Belarus Health System Modernization Project”, financiranog kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Potpisnik ugovora je Republički znanstveno-praktični centar za medicinske tehnologije, informatizaciju, administraciju i upravljanje zdravstvom, koji je agencija Ministarstva zdravstva Republike Bjelorusije. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, ističe kako je ponosna na tako značajan ugovor u domeni eZdravstva, koji je dodatna potvrda značajnih referenci kompanije u ovom području, u Hrvatskoj i izvan nje.

370 milijuna

kuna vrijedan projekt koji se financira kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj

“Činjenica da nas je Svjetska banka prepoznala kao kvalitetnog partnera pokazuje da naša fokusirana strategija u ovom području te dugogodišnje ulaganje naše kompanije u stvaranje snažnog tima stručnjaka potrebnih domenskih znanja donose nove uspjehe. U ovom projektu posebnu pažnju poklanjamo upravljanju rizicima s obzirom na njegovu složenost i specifičnost situacije”, rekla je Kovačević.

Otprije u Armeniji i Kazahstanu

Iz ENT-a nam pojašnjavaju da ovaj ugovor nastavlja niz uspjeha u području eZdravstva temeljen na dugogodišnjem ulaganju kompanije u stvaranje kvalitetnog portfelja te snažnog tima stručnjaka potrebnih domenskih znanja u ovom području. “Još 2007. ostvaren je prvi uspjeh, pušten je u rad integrirani informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj (CEZIH) kojem je kompanija tijekom godina kontinuirano dodavala nove funkcionalnosti. Početkom listopada ove godine potpisan je novi trogodišnji Ugovor o podršci, održavanju i nadogradnji programske osnovice središnjeg dijela integralnog Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske. Reference vezane uz eZdravstvo imamo i izvan Hrvatske – u zadnjih šest godina kompanija je slične projekte realizirala u Armeniji i Kazahstanu”, kazali su u Ericssonu Nikola Tesla.

Velika očekivanja od 5G

Kompanija je prošlog tjedna objavila i svoje financijske rezultate za prvih devet mjeseci ove godine prema kojima im je neto dobit iznosila 67,2 milijuna kuna, što je 16,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. ENT-ovi prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine iznose 1,44 milijarde kuna, što je 15,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 46 posto, usluge za Ericsson 44 posto i ostala izvozna tržišta deset posto. Bruto dobit iznosi 124,5 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a dobit prije oporezivanja niža je 19,7 posto te iznosi 75,1 milijun kuna. U financijskom izvješću se uz ostalo navodi kako kompanija ima solidnu bilancu s ukupnom imovinom na kraju rujna od 1,12 milijardi kuna, 17,7 posto većom u odnosu na kraj 2019.

1,44 milijarde

kuna prihodi ENT-a u 9 mjeseci 2020., što je 15,2% više nego lani. No, neto dobit je pala za 16,8 posto

Gordana Kovačević ocjenjuje da je unatoč otežanim uvjetima poslovanja uslijed pandemije, ali i značajnim političkim nestabilnostima na nekim od izvoznih tržišta, prvenstveno misli na rat Armenije i Azerbejdžana, tijekom prvih devet mjeseci 2020. ENT grupa ostvarila solidne poslovne rezultate. Govoreći o 12,5 postotnom rastu prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže da je to prvenstveno rezultat preuzimanja pune odgovornosti za isporuku usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture Hrvatskog telekoma (HT) te aktivnosti usmjerenih na uvođenje 5G standarda u HT mrežu, a koji ju je pustio u probni rad ovog tjedna. ENT puno očekuje od početka komercijalnog uvođenja 5G-a u Hrvatskoj, tijekom prve polovice 2021. godine, nakon što HAKOM objavi uvjete i dodijeli radio-frekvencijski spektar.

Komentirajte prvi

New Report

Close