Ugovor o cash poolingu između KBC Zagreb i Erstea

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2014. u 22:00
Ministar Siniša Varga/Žarko Bašić/PIXSELL

U projektu 6 zagrebačkih bolnica koje će se povoljnije zaduživati i obavljati nabavu.

KBC Zagreb i Erste banka potpisali su jučer ugovor o cash poolingu – usluzi objedinjenog vođenja bankovnih računa, kojom će šest zagrebačkih bolnica ostvariti povoljnije uvjete poslovanja pa bi, prema planu Ministarstva zdravlja, na godišnjoj razini trebale ostvariti značajne uštede.

"Svrha cash poolinga je ostvarivanje boljih financijskih uvjeta poslovanja: ušteda u platnom prometu, viših pasivnih kamatnih stopa, boljih pregovaračkih pozicija u odnosu prema dobavljačima, jednostavnijeg dogovaranje zajedničke nabave te jeftinijeg zaduživanje", istaknuo je pomoćnik ministra zdravlja za financije i pravne poslove Davor Katavić. Radi se o prvoj fazi projekta kojom je obuhvaćeno šest zagrebačkih bolnica.Projekt definira podjelu bolnica u pet regija – Grad Zagreb, Istru i Primorje, Središnju Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju.

Katarić je naglasio da će se zahvaljujući povoljnijoj kamatnoj stopi koja će iznositi 2,8% godišnje moći ostvarivati dodatni prinosi a, kada se projekt provede do kraja, očekuje uštedu od 12 mil. kuna godišnje, pri čemu u zagrebačkoj regiji uštedu od 5,5 mil. kuna. U slučaju potrebe za dodatnim zaduženjima, s obzirom na uvjete cash poolinga, svaka bolnica će se moći zadužiti po kamati od 3%. Ustanovama se omogućava i zajedničko planiranje i nastup prema dobavljačima gdje su moguće uštede od 20 posto. Ministar zdravlja Siniša Varga ocijenio je taj projekt dokazom da makar i minimalna suradnja rezultira značajnim dobitkom za zdravstveni sustav. 

Komentirajte prvi

New Report

Close