Ugostiteljima u Zagrebu i Splitu zbog novih pravila za terase prijeti zatvaranje: ‘Propast ćemo’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. veljača 2022. u 08:28
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Napominje i da su porasli apsolutno svi troškovi ugostitelja, od nabavnih cijena pa do cijene energenata. 

Udruga Glas poduzetnika upozorila je u srijedu kako prijeti opasnost od zatvaranja i propadanja ugostiteljskih objekata zbog povećanja cijene najma terasa u Splitu, kao i u Zagrebu, gdje Povjerenstvo za dodjelu javnih površina ne produžuje i ne dodjeljuje ugovore za terase.

U priopćenju Udruga Glas poduzetnika podsjeća da je gradska uprava u Splitu donijela odluku prema kojoj će vlasnici ugostiteljskih objekata morati plaćati veću cijenu štekata (dio ugostiteljskog objekta na otvorenom, najčešće natkriven), a najgore će proći oni poduzetnici čiji se ugostiteljski objekti nalaze u strogom centru grada, tj. u prvoj zoni, gdje će povećanje biti dvostruko.

Cijena najma terasa do sada je iznosila 101 kunu po četvornome metru, a ubuduće će, prema novoj odluci gradske uprave, vlasnici morati izdvojiti i 200 kuna po četvornome metru.

“Smatramo da povećanje cijena najma, pogotovo u situaciji kada ugostitelji prolaze kroz svoje najteže dane zbog pandemije koronavirusa, nije nimalo korektno. Taj potez grada Splita nije ništa drugo nego punjenje gradskog proračuna na teret ugostitelja. Međutim, mnogi će poduzetnici zbog te odluke morati zatvoriti svoja vrata, otpustiti svoje zaposlenike ili se prebaciti na sezonski rad od šest mjeseci, zbog čega će grad preko zime biti napušten jer će samo mali broj poduzetnika moći priuštiti plaćanje najma štekata”, navodi se u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Napominje i da su porasli apsolutno svi troškovi ugostitelja, od nabavnih cijena pa do cijene energenata.

“Takva odluka je u potpunosti nedopustiva, jer ne samo da će to povećanje utjecati na poslovanje poduzetnika, već i na građane. Napominjemo da svako povećanje cijena najma utječe i na cijenu usluge, što u konačnici uslugu čini nedostupnom lokalnom pučanstvu, a to nas  dovodi u situaciju gdje skoro nitko neće profitirati”, naglašavaju iz Udruge.

Ističu i situaciju u Zagrebu i odluku Povjerenstva za dodjelu javnih površina, prema kojoj se mnogim poduzetnicima ne produžuju postojeći ugovori te ne dodjeljuje prostor za terasu.

“Doslovno je preko noći došla odluka prema kojoj mnogim ugostiteljima nisu odobrene terase koje imaju već godinama, s argumentima koji navode nedostatak parkirnih mjesta i ugrozu odvijanja biciklističkog prometa. Ako su ugostitelji duži niz godina bez ikakvih problema mogli imati otvorenu terasu, pogotovo oni poduzetnici koji su plaćali sve redovno, ne postoji valjani razlog da im se smanjuje veličina terase ili čak u potpunosti ukine”, smatraju u toj udruzi.

Ocjenjuju da gradska vlast u Zagrebu time doslovno otima mjesta ugostiteljima.

“Duboko smo razočarani tim odlukama, jer smo gradu Splitu i gradu Zagrebu uputili dopise u kojima smo naveli da će povećanje cijene štekata i ukidanje terasa biti itekako pogubno za poslovanje poduzetnika. Ugostitelji su u posljednje dvije godine pretrpjeli velike štete, a ovo je doslovno zadnji udar na njih jer mnogi od njih teško da će opstati pod toliko velikim financijskim pritiskom. Apeliramo i ovim putem da se poduzetnike pusti da dišu, rade, stvaraju i zapošljavaju”, zaključuje se u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close