Ugostitelji trljaju ruke: Imaju 40% više prometa nego u siječnju prošle godine

Autor: Jadranka Dozan , 06. veljača 2023. u 11:00
Photo: Neva Zganec/PIXSELL

U mjesecu prelaska na euro vrijednost računa 2,25 mlrd. €.

Usporedno s preliminarnom procjenom siječanjske inflacije koju su objavili državni statističari, iz Porezne uprave prošli su tjedan pristigli podaci o potrošnji mjerenoj fiskaliziranim prometima, koji dijelom odražavaju i utjecaj cijena koje su prošli mjesec bile nepresušna tema.

Prema DZS-u, reprezentativna košarica od oko 900 dobara i usluga čije se cijene prate za izračun indeks potrošačkih cijena (mjesečno se prikuplja oko 38.000 cijena) u siječnju je ostala na razini prethodnog mjeseca, čime je godišnja inflacija usporena s nešto više od 13 na 12,7 posto.

‘Samo’ 6% više računa
Podaci Porezne uprave, pak, pokazuju da je na razini svih obveznika fiskalizacije u mjesecu prelaska na euro izdano 167,5 milijuna računa u vrijednosti 2,25 milijardi eura. U odnosu na prosinac i utjecaj blagdanske potrošnje, u siječnju je promet obično 20-ak posto manji i u tom smislu ovogodišnji prvi mjesec nije iznimka.

U odnosu na lanjski siječanj, kroz fiskalne blagajne prošlo je 22,3 posto ili 411 milijuna eura više. Istodobno, prošlomjesečni fiskalizirani promet proizašao je iz 6% više izdanih računa u odnosu na isti lanjski mjesec. Iako se dio razlike postotnog rasta prometa i broja računa može pripisati i promjenama u strukturi potrošnje, u dobroj mjeri ona je objašnjiva upravo inflacijom tj. višim razinama cijena.

Kako su u “razglabanjima” o poskupljenjima koja su pratila prve tjedna života s eurom na meti najviše bili trgovački lanci i nekolicina uslužnih djelatnosti, zanimljivo je vidjeti što pokazuje fiskalizaicja po pojedinim djelatnostima.

Približno polovicu vrijednosti roba i usluga plaćenih karticama i gotovinom obično “odrađuju” fiskalne blagajne u sektoru trgovine na malo. U siječnju je tako u maloprodaji (bez motornih vozila) zabilježeno 1,16 milijardi eura prometa.

6

posto više fiskaliziranih računa izdano je u siječnju u osnosu na isti mjesec 2022.

U odnosu na lanjski siječanj to je 14,3% više, s tim da je broj računa bio 3% veći. Oko tri petine prometa nose tzv. nespecijalizirane prodavaonice pretežito hranom pićem i proizvodima za kućanstvo, odnosno super i hiper marketi. Oni su u prvoj polovici mjeseca, kad su plaćanja bila moguća i u kunama i u eurima, bili i velike mjenjačnice.

Tijekom prošlog mjeseca u tom je segmentu trgovine na malo izdano 10% više računa nego u lanjskom siječnju, a vrijednost im je bila 16,5 posto veća. Manji prosječan iznos računa možda je dijelom posljedica upravo većeg broja kupovina motiviranih povratom eura, a već mjesecima se iz redova trgovaca, u kontekstu pada kupovne moći, ističe i kako je zamjetno da kupci više prate akcijske cijene.

Znatno veća postotna povećanja fiskaliziranih prometa bilježe se u raznim uslužnim djelatnostima. U ugostiteljstvu, jednom od sektora koji se protekih tjedana često navodio kao primjer poskupljenja povezanih s eurom, prošli je mjesec prijavljeno 40 posto više fiskaliziranog prometa nego u istom lanjskom mjesecu (154 prema 110 milijuna eura).

Toliki porast ostvaren je na 16% većem broju izdanih računa. U svakom slučaju, kod poduzetnika iz te skupine djelatnosti (priprema i uspluživanje hrane i pića) podaci o fiskalizaciji sugeriraju osjetno veći utjecaj viših cijena.

Naznatno manji porast fiskaliziranog prometa od ugostitelja u prvom mjesecu 2023. godine bilježi se kod frizerskih i salona za uljepšavanje. Iz tih je djelatnosti prijavljen 39 posto posto veći siječanjski promet (14,9 prema 10,7 mil. eura), i to na 16 posto više izdanih računa. U djelatnosti prijevoza i skladištenja na 22% više izdanih računa evidentiran je 52 posto veći promet.

Zabava i umjetnost +82%
Relativno gledano, i znatno izraženiji porast pokazuju prijavljeni prometi u djelatnostima klasificiranim pod Umjetnost, zabava i rekreacija. Obveznici fiskalizacije iz th djelatnosti prijavili su u siječnju 10,8 milijuna eura prometa naspram manje od šest u istom lanjskom mjesecu. Porast za 82 posto ostvarili su na “samo” 14 posto većem broju izdanih računa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja koji živim vani ili stranac dali moram da to  znam iako rijetko nailazimu u Balkan ,  da ga čuvam račun  jer sam došao u držvu kriminala na svakome koraku te sam dužan da ga čuvam  sve do izlaska iz trgovine; Jer sada opt  vrebaju navodni # Kontrolori pravi i neko koji znaju kako ljudimauziomati podatke adrese i  sl.pa čak naplatiti starcima odmah kazne sa nekom iskaznicom svojom legitimacijom . Napomena nemojte se zavaravati te padati na  kontrolore;  Oprez   nije dovoljno smo tko malo pogledati i vjerovati nego isto tako legitimirati  fotografirati iskaznicu radi njihove provjere da se ne radi o falsifikatu ; da se znate  možete i žaliti  na postupak ! I na kaznu  međunarodnom sudu  u koliko ne stoji pismeno upozorenje na Računu  o trajnosti posjedovanja  i naznaka zakoniti

 

 

 

Objava čeka odobrenje

New Report

Close