Ugostitelji u velikom problemu: Napustilo nas je više od 11.000 konobara

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2021. u 11:55
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Velika potražnja za konobarima nastala je jer je ogroman broj njih u pandemiji napustio ugostiteljstvo.

Više od 11.000 konobara u Hrvatskoj napustilo je posao zbog pandemije i lockdowna. Neki su otišli u građevinu, neki u inozemstvu, a neki su potražili treće poslove.

To će biti ogroman problem uoči ovogodišnje turističke sezone. Prema riječima Vedrana Jakominića, člana Odbora za ugostiteljstvo Udruge Glas poduzetnika i vlasnika King’s Caffea, u sektoru je prije pandemije radilo oko 40.000 ljudi.

“Taj broj je trenutačno na 50 posto. Bez posla je ostalo mnogo konobara, kuhara, pomoćnog osoblja. Točan broj imat ćemo na jesen. Postoji ogroman broj zombie tvrtki koje egzistiraju kako bi radnicima osigurale državne naknade.

Ako sezona i kraj godine budu vrlo produktivni, očekujem da će na nogama ostati otprilike 60 posto trenutačno aktivnih ugostiteljskih objekata. U suprotnom, neće ostati nitko”, upozorava Jakominić za Lider.

Slično kažu i u Nacionalnoj udruzi ugostitelja. Velika potražnja za konobarima nastala je jer je ogroman broj njih u pandemiji napustio ugostiteljstvo.

Prema podacima te udruge, trenutačno se uoči sezone traži oko 5000 konobara, a otišlo ih je više od 11.000, što predstavlja više od 20 posto ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Potpore dijeli HZZ. Navodno postoje razni konzultanti, knjigovodstveni servisi ili štogod kojima ako uplatiš reket ti odobre sve i svašta. U neku ruku ima smisla da profesionalni konzultant donosi jednu dozu uspješnosti što je legitimno i ima smisla ali kod nas je to vrlo često čisti reket, o kojem ti ne ovisi samo ishod već i period “čekanja” koji obični smrtnici prolaze zbog tobože nepotpune dokumentacije, krivog fonta ili krivog proreda itd.. A te greške su opet vrlo česte zbog nejasnih i kontradiktornih uvjeta, stalnih promjena gdje najbolje prođe onaj tko je bliži informaciji. Oni tako funkcioniraju oduvijek ali eto sad za pandemije su ih imali priliku upoznati mnogi 🙂

Vlada je   dala prestroge mjere  za  dobivanje POTPORA.

 

Kako bi se riješila  ugostiteljstva  s  grbače, Vlada je propisala NEMOGUĆE uvjete za ostvarivanje prava na potpore za plaće i za  fiksne troškove.

SAMO ONAJ TKO VARA NA FISKALIZACIJI -može ih ostvariti.

Naime, za 4 mjesec  uspoređuje se za razdoblje  od 01.04.- 30.09.2019. …TO JE NAJBOLJA TURISTIČKA  GODINA na JADRANU…!!!    u odnosu na isto 2020.g. kad su nakon 11.05.2021 SVI

POČELI  RADITI..

Za fiksne troškove uspoređuje se razdoblje  3 mjesec  2021 –  i ožujak 2019.

/  ožujak 2021-  i ožujak 2019./

Razlika mora biti  60 % pada …

To nije moguće ostvariti,   Naš pad je bio  57 % ??????  I što sad ?    Za  3 posto razlike

država misli-   da ću moći platiti OGROMNE  NAJAMNINE , REŽIJE I  SVE OSTALE TROŠKOVE?

 

u EUROPI  nema potkradanja  …poduzetnici su dobili SVE DO 01.05.2021.

Pitanje glasi:   GDJE JE ZAVRŠIO  tako ukraden novac  od ugostitelja?

 

 

 

 

 

 

Nisu nas napustili.

Prijavili su se kao sezonci u  AUSTRIJI , gdje dobivaju od države  900 eura. Vratiti će se po ljeti.

Obzirom da nemaju  stalno boravište u Austriji-  plaću /  socijalnu pomoć / dobivaju

na devizne račune u Hrvatskoj . Kao nerezidenti  -bez stalne  adrese – nisu mogli otvoriti bankarske račune u Austriji.

Naše banke –   imaju uvid  u  popis  ljudi koji  tamo dobivaju pomoć  a žive ovdje.

to je strašno. Šta ćemo sad bez konobara?

New Report

Close