Ugostitelji u Dalmaciji najavili prosvjed: Na rubu smo propasti

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2020. u 09:57
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema njihovoj anketi na 500 ugostitelja njih 60 posto je reklo da bilježi pad veći od 50 posto.

Ugostitelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najavili su veliki prosvjed kako bi upozorili na probleme s kojima se susreću u pandemiji. Idući četvrtak na sat vremena će zatvoriti ugostiteljske objekte.

“U nadi za Vaše razumijevanje, željeli bismo Vas obavijestiti da ćemo zatvoriti naše objekte, u znak tihog prosvjeda zbog iznimno loše gospodarske situacije. Dakle 24.rujna 2020. od 11:56 do 12:56 družit ćemo se s Vama ali Vas nećemo poslužiti”, stoji u najavi, a prenosi Index.

“Naime, globalna pandemija koronavirusa uzrokovala je kolektivni svjetski lockdown, koji za posljedicu ima najveći zabilježeni pad gospodarske djelatnosti u povijesti čovječanstva. Hrvatska, kao sastavni dio kugle zemaljske, nije ostala imuna na ovaj globalni fenomen. Gospodarska djelatnost u Republici Hrvatskoj bila je manja čak i od one za vrijeme Domovinskog rata. Zahvaljujući sluhu vladajućih, spriječen je momentalni kolaps hrvatske ekonomije i otkazi od gotovo 700.000 ljudi. Donesene mjere sačuvale su brojna radna mjesta do početka turističke sezon, čime je kupljeno malo vremena, ali pravog rješenja nema”, pišu.

Kažu da su mnogi na rubu propasti

Kažu da mjere nisu pomogle nekim djelatnostima koje su sad na rubu propasti. “Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su naše djelatnike od odlaska na Zavod.

Međutim, nisu spasile gospodarstvenike, a među njima i one koji podnijeli najteži udarac od svih – povremeni putnički prijevoz, event industriju, beauty industriju, turističke vodiče, agencije i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli dolazeći k nama, iscrpili smo svoje resurse.

Najavljena povoljna kreditiranja koja je država trebala osigurati gospodarstvenicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran te neminovno vodi kolapsu sektora čiji smo faktori. Danas djelujemo kako bi sutra sačuvali primanja za 60.000 ljudi”, kažu.

Objavili zahtjeve

Prema njihovoj anketi na 500 ugostitelja njih 60 posto je reklo da bilježi pad veći od 50 posto. Čak 40 posto ugostitelja, kako kažu u priopćenju, neće opstati do iduće sezone. “Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje.

Kako bismo spasili radna mjesta TRAŽIMO:

– OBUSTAVA NAPLATE PDV-A DO 01.03.2021.

– SPUŠTANJE PDV-A NA HRANU NA 10% *

– POTPORE KROZ KREDITE ZA LIKVIDNOST (HAMAG)

– POTPORE KROZ KREDITE ZA INVESTICIJE (HBOR)

*spuštanje PDV-a na svu hranu, uključujući kavu, tople napitke, pivo, vino i sokove”, pišu.

“Svjesni ozbiljnosti situacije koja nas neizbježno očekuje, ugostitelji Dalmacije pokrenuli su akciju „4 do 12”, sljedeći kolege iz Istre i Kvarnera i njihovih ”5 do 12”, kojim simbolički planiramo ukazati kako uistinu istječu zadnji trenutci za dugoročne i konkretne promjene u gospodarstvu. Naša je odgovornost poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka za spas poslovanja, nitko neće moći sačuvati radna mjesta.

Pritom ne tražimo besplatan novac, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i trajno realne poreze, kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude! Molimo Vas još jednom za razumijevanje i unaprijed zahvaljujemo. Ne djelujemo li danas, ovi dragi ljudi koji Vas poslužuju riskiraju bolju sudbinu traćiti u nekim drugim krajevima svijeta. Ne želimo to dopustiti”, kažu, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close