Ugostitelji traže 13-postotni PDV

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2018. u 14:45
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Traže i da se kod inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera provede edukacija i informiranje o problemu.

Ugostitelji učlanjeni u Hrvatsku obrtničku komoru (HPK) iznova su sa svoga kongresa zatražili uvođenje 13-postotne stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu te više prakse za učenike srednjih ugostiteljskih škola, izvijestio je HOK u utorak.

"Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu od 13 posto te inzistiramo da Vlada uvaži HOK-ov zahtjev da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse", kaže se u zaključcima s 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji je u utorak završio u Šibeniku.

Ugostitelji-obrtnici traže i brže i lakše zapošljavanje stranih radnika, priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu te ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

Traže i da se kod inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera provede edukacija i informiranje o problemu.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je da je ugostiteljstvo preduvjet razvoja turizma, jer ugostitelji svojom ponudom osiguravaju široku paletu vanpansionskih popratnih sadržaja.

Upozorio je da se ugostitelji susreću se s brojnim problemima: od poteškoća u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja, previsokog PDV-a, do inspekcijskog nadzora koji se, kako je rekao, provodi kruto i rigorozno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ok treba im se odobrit ali taj novac treba dati radnicima a ne da si poslodavci to pospreme u svoj đep….definitivno treba rasteretit poslodavce ali to rasterečenje treba ic prema radnicima od kojih ce opet država imati bolju potrošnju pa i samim time više novaca u blagajni…..nikako samo smanjit PDV i davanja i da to opet ide samo u đep poduzetnika di ni radnik ni država nemaju koristi. Jer budimo realni nitko od njih nece smanjiti cijene u restoranima kada se PDV snizi mozda cak i narastu cijene kao sto je bio slucaj sa ugostiteljima kada se snizavao PDV kava je otišla cca 1kn prema gore

New Report

Close