Ugostitelji bi se u idućoj turističkoj sezoni mogli suočiti s velikim problemima

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2022. u 12:33
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Osim produljenja mjera, ugostitelji od Vlade traže porezne olakšice, kako bi se barem malo primaknuli konkurentima s Mediterana.

Zadovoljni ovogodišnjom sezonom, ugostitelji su već okrenuti idućoj u kojoj bi se, kažu, mogli suočiti s problemima. Traže se rješenja kako izaći na kraj s visokim cijenama energenata i nedostatkom radne snage.

Sezona je bila vrlo dobra. ‘Preko 18 milijuna dolazaka, više od 104 milijuna noćenja; međutim, ono što je još važnije, a to su oni financijski pokazatelji. Prema prvim pokazateljima iz sustava fiskalizacije u segmentnu turizma i ugostiteljstva, čak je za 36 posto više fiskaliziranih računa’, rekla je za HRT Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

Prema turističkim pokazateljima, Hrvatska je 6. najuspješnija destinacija u svijetu. Ipak, pogled na iduću godinu itekako zabrinjava. ‘Što nam sljedeće godine jeste problem, ne samo što ste spomenuli, to što će biti velika cijena energetskih derivata, također imat ćemo problem nedostatka turističkih radnika’, ističe Nedim Jašić iz Svjetske turističke organizacije. Dodaje da će Europa sljedeće godine imati taj dvostruki izazov.

Turizam traži velika zapošljavanja. ‘Ove turističke sezone zaposleno je više od 11 tisuća naših nezaposlenih radnika’, doznaje HRT od Ruže Hrge, pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kako bi se sezona mogla odraditi, moralo je biti uvezeno čak tri puta više radnika. ‘Trideset tisuća je za potrebe ugostiteljstva, dok je 38 tisuća za potrebe graditeljstva’, dodaje Ruža Hrga.

Uz sada već redovite probleme s radnom snagom, ugostitelje – kao i većinu drugih – zabrinjavaju cijene energenata. ‘Poskupljenje energenata koje na neki način stvara lančanu reakciju u daljnjim poskupljenima, i da je to ono što najviše brine posebno poslije 1. travnja 2023., koliko će utjecati na poslovne planove koji su se krojili na jedan posve drugačiji način’, rekla je Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja udruženja obrtnika Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim produljenja mjera, ugostitelji od Vlade traže porezne olakšice, kako bi se barem malo primaknuli konkurentima s Mediterana. ‘Ne samo na Mediteranu; moramo naglasiti da je porezna opterećenost hrvatskog ugostiteljskog i turističkog sektora jedna od najvećih u svijetu. Pa ako uračunamo 25 posto plus onog lokalnog tri posto poreza na potrošnju, možemo doći do 28 posto poreznog opterećenja za taj sektor’, rekao je za HRT Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Komentirajte prvi

New Report

Close