‘Ugostitelje se ne sluša, na kontinentu propadaju’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2019. u 21:59
Ugostitelje se iscrpljuje do iznemoglosti i novim poskupljenjima režija i traženjem povećanja plaća/Duško Jaramaz/PIXSELL

Iz HGK upozoravaju da se sve velike cifre oko turizma najviše odnose na Jadran i da koristi ima tek 10% ugostitelja.

Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu nije dobro, pogotovo na kontinentu gdje ugostitelji doslovce životare pokušavajući zadržati posao i radnike, te bi bilo iznimno važno da im se smanji PDV i prije svega omogući razvoj struke, ocjena je zamjenika predsjednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Marijana Martinjaša.

Martinjaš, i sam ugostitelj iz Međimurja, tvrdi da se ugostitelji u zadnje vrijeme slabo čuju jer, kako kaže, "kao da su im sve lađe potonule nakon svih neuspješnih apela ovoj vladi i studija o negativnim utjecajima politike na turizam i ugostiteljstvo".

"Ništa se nije ostvarilo što smo tražili. Sve naše aktivnosti i zahtjevi po svim županijama stavljene su po strani i niti je koga briga", kaže Martinjaš.

Kako Državni zavod za statistiku (DZS) više nema istraživanje o ugostiteljskom prometu, nema se ni gdje vidjeti promet na nacionalnoj razini, a i da ima Martinjaš kaže da bi bila poražavajuća jer su takvi i rezultati u ugostiteljstvu, pogotovo na kontinentu, gdje je i ukupno turizam u puno težoj situaciji nego na Jadranu.

"U kontinentalnom dijelu zemlje ima puno kolega koji pokušavaju svašta da rade, pa propadnu, pa idu opet dok ne odustanu.

Sve je manje pravih objekata koji uspijevaju rentabilno poslovati zbog previsokog PDV-a od 25% i još 3% poreza na potrošnju, a takvu presiju nema nitko u svijetu", kaže Martinjaš i upozorava da "se sve velike cifre oko turizma najviše odnose na Jadran i da tek oko 10% ugostitelja ima velike koristi od turizma, a ostalih 90% nema nikakve.     

Komentirajte prvi

New Report

Close