Udžbenike plaćaju preko sindikata na rate, a prodaju i – tele

Autor: Agencija VLM , 26. kolovoz 2013. u 10:57
Ilustracija ( Photo: Davor Javorovic/PIXSELL)

Roditeljima trošak stvaraju radne bilježnice, uz koje treba kupiti i pribor, školsku torbu…

Za udžbenike troje školarca nižih razreda, Lukasa, Anu i Valeriju obitelj Marjanić iz Martinske Vesi morat će izdvojiti oko 3.000 kuna. Po popriličan bunt knjiga jučer su stigli u Sisak.

Ostalo kupuju pomalo

– Bavimo se poljoprivredom i kada je u pitanju ovako velik izdatak, prodamo tele pa kupimo što treba. Naravno da je skupo, ali nemamo izbora. Također, sin nam pohađa specijalnu školu, no unatoč stupnju njegova invaliditeta, ne ostvarujemo nikakva prava- kaže Marijeta Marjanić koju ni naglo uvedena stopa poreza od pet posto na knjige i udžbenike, pokraj svih ostalih državnih nameta, nije iznenadila. Preko sindikalne potvrde na nekoliko rata udžbenike je dvjema kćerima kupila Mirela S.

– Imam posao, ali suprug ne radi. Uz ovih 1900 kuna, čekaju nas dodatni troškovi za radne bilježnice, pribor i ostalo što kupujemo pomalo- kaže Mirela. U slučaju nove školske torbe, roditelji u knjižarama neće proći ispod 200 do 300 kuna na akcijskim ponudama. Prosječne cijene su oko 400, a penju sve i do 1.000 kuna za one najkvalitetnije.

– Djeca nam idu u šesti i osmi razred pa nam je veći dio potrebnih knjiga i ostao, a nešto smo i nabavili. Najveći trošak će nam biti radne bilježnice, no ni one nisu jeftine- kaže Gordana Zaparenkova. Iako i ona i suprug imaju posao, uz skromnije plaće troškovi života premašuju kućni budžet. Knjige za drugi razred osnovne škole uspjela je nabaviti i obitelj Kovačević.

– Za našeg Luku nabavili smo većinu toga, a bilježnice kupujemo nove. Ipak smo dobro prošli- kaže majka Dragana. Mnogi roditelji nisu upoznati s PDV-om na udžbenike, a o izmjenama cijena doznali su tek kada su s popisima došli u knjižare. Riječ je o nekoliko kuna više po svakom naslovu.

Ne žale se, nemaju izbora

– Škole su o tome obaviještene, kao i roditelji jer je ta informacija bila u medijima. Ne bude se previše, jer nemaju izbora. Gužve su velike, a potražnja čak i veća nego lani s obzirom da pokrivamo područje za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, a među proizvodima nudimo i tri razreda cijena, prema mogućnostima kupaca-kaže voditeljica sisačke Školske knjige, Mira Milardović.

Roditelji će udžbenike moći nabaviti i na još jednoj razmjeni koja se održava ove subote između 17 i 20 sati na Gradskoj tržnici Kontroba.

Komentirajte prvi

New Report

Close