Udruživanje je ključno za napredak mladih poljoprivrednika

Autor: Lucija Špiljak , 27. listopad 2021. u 22:00
Goran Vrabec, vlasnik OPG-a i začetnik brenda Volim ljuto /ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Moramo se količinom i kvalitetom istaknuti na svjetskom tržištu, poručili su iz udruge HUMP Agro.

AgroStart-up konferencija, koja ove godine slavi jubilarno peto izdanje, održala se 26. i 27. listopada u hibridnom obliku – na zagrebačkom Agronomskom fakultetu i online – a obilježilo ju je 12 izlaganja i dva panela pod nazivom “Studenti koji uspješnu studiraju i vode poljoprivredno gospodarstvo” i “Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednici”.

O mogućnostima za mlade u poljoprivredi govorila je Ines Dundović, zamjenica predsjednika Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika – HUMP Agro, koja se osvrnula na različite akcije udruge kroz koje su nastojali savjetovati mlade i približiti im poljoprivredu.

Vidi se pomak od 2015.

“Od 2015., pa do danas vidi se pomak i rast broja mladih poljoprivrednika, na što su između ostalog utjecale različite mjere, sredstva i poticaji. No bez udruživanja mladih i promjena ne možemo naprijed. Moramo se količinom i kvalitetom istaknuti na svjetskom tržištu jer smo mala država.

Najvažnije je da se udružimo i zajedno radimo”, istaknula je Dundović. Održana je i panel rasprava na kojoj je moderatorica Zvjezdana Blažić iz Geja savjetovanja razgovarala s najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednicima.

10.000

četvornih metara zauzima farma pataka obitelji Orehovec iz Velikog Bukovca

Volim ljuto, brend koji se u Hrvatskoj istaknuo chili papričicama, sudjelovao u stvaranju ovog tržišta i danas su najveći njihov proizvođač u Hrvatskoj. Idejni začetnik Goran Vrabec kaže da su danas i tvrtka i OPG s 11 zaposlenih, a godišnje proizvedu 100-150.000 različitih proizvoda, umaka i različitih prerađevina.

“Imamo 50-ak različitih proizvoda. Čim ste niša, morate ponuditi što raznovrsniji asortiman. Danas smo kroz prodaju prisutni online što nam čini 25 posto ukupnog prihoda.

Naših proizvoda ima u više od 50 malih specijaliziranih trgovina, imamo i vlastitu trgovinu u Zagrebu, a od ove godine smo prisutni preko distributera u Sparu, Konzumu i Kauflandu”, kazao je Vrabec.

Dodao je da mu izvoz čini mali udjel u prodaji jer nema dovoljne količine. “Radimo s više od 300 restorana, i ta se baza stalno povećava. Sljedećih tri do pet godina čekaju nas velike investicije, nadam se i iz EU fondova. Nisam imao pojma o poljoprivredi na početku, ali smo uspjeli i naša je poruka mladima da budu svjesni izazova jer je poduzetništvo rješavanje problema”, rekao je Vrabec.

Budite uporni

Juraj Orehovec upravlja farmom pataka u Velikom Bukovcu, najvećom u Hrvatskoj, gdje uzgajaju oko 40.000 pataka i još toliko ostalih pernatih životinja (pijetlova, kokoši, pilića i gusaka). S izgradnjom farme obitelj je krenula 2001. godine.

Orehovec je tada tek krenuo u osnovnu školu, a njegov je otac odlučio napustiti odvjetničku struku i stvoriti nešto svoje. Izbor je, kada je priča tek krenula, pao na patke. Danas imaju farmu od 10.000 četvornih metara uz lokalnu rijeku Plitvicu, digitalizirali su posao, imaju 60-ak zaposlenika, a prisutni su u svim velikim trgovačkim lancima i brojnim mesarnicama.

“Mladim kolegama poljoprivrednicima bih poručio da budu uvijek uporni, najviše u pogledu europskih natječaja na koje neka se stalno prijavljuju”, istaknuo je Orehovec. Katarina Peršurić Bernobić mlada je vinarka i direktorica tvrtke Pjenušci Peršurić koje je sve podredila proizvodnji pjenušavih vina. Kaže kako 60 posto odlazi na izvoz, najviše u Italiju.

Osvrnula se i na vinarske sajmove u Hrvatskoj. “To je tragedija jer je riječ o lokalnoj pijanci. Vani je to bolje regulirano. Mislim da ne znamo cijeniti svoju struku i ne znamo se zaštititi”, poručila je Peršurić Bernobić.

Komentirajte prvi

New Report

Close