Udruženi PBZ CO i Erste Plavi nude 199,84 mil. kn

Autor: Marija Brnić , 16. siječanj 2018. u 13:52
Početne cijena u natječaju bila je 193,93 milijuna kuna/JADRAN

Mirovinci prihvaćaju i obvezu dokapitalizacije u visini od 200 milijuna kuna u pola godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Prvi krug privatizacije crikveničkog hotelijera Jadran u kojem se za moguću kupnju prijavilo 22 potencijalna ulagača najavljivao je puno veće natjecanje u drugom krugu, no jučer je u Centar za restrukturiranje i prodaju pristigla samo jedna obvezujuća ponuda.

Partnerska ponuda
Dali su je udruženim snagama mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi, koji su inače u prvom krugu nastupali svaki zasebno, a i ponudbenu dokumentaciju za drugi krug od CERP-a su otkupili pojedinačno, no na kraju su u ovom procesu nastupili partnerski. Njihova ponuda ispunjava temeljne kriterije – za kupnju 70,74 posto državnih dionica u Jadranu nude 199,84 milijuna kuna, dakle za gotovo šest milijuna kuna više od početne cijene istaknute u natječaju od 193,93 milijuna kuna.

Prihvaćaju i obvezu dokapitalizacije Jadrana u visini od 200 milijuna kuna koju je potrebno provesti u roku od najduže pola godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora. Osim ova dva ulagača, ponudbenu dokumentaciju za drugi krug otkupila je i austrijska tvrtka Johann Radauer, no na kraju je odustala od ponude. Unatoč izostanku očekivanih ponuda od tvrtki iz hotelskog sektora u CERP-u su zadovoljni što se i Jadran uključio u društvo državnog turističkog portfelja za čiju su privatizaciju nakon dugog niza godina pristigle obvezujuće ponude, a u kojem su hoteli Makarska i Maestral, te Club Adriatic.

Što se odluka tiče CERP-ove stručne službe provest će detaljnu analizu, te ju uputiti Upravnom vijeću kojim predsjedava ministar državne imovine Goran Marić.

Produljenje mandata?
Upravljanje Jadranom, zadovolje li ponude PBZ CO-a i Erstea, bit će najvažnije za daljnje restrukturiranje ove tvrtke koja je prošla stečajni proces, a upravo danas bi se trebao sastati Nadzorni odbor Jadrana koji bi trebao odlučivati o imenovanju predsjednika Uprave, budući da Dinu Manestru istječe četverogodišnji ugovor. Kako se provodi proces privatizacije, očekuje se da će mu mandat biti produljen na rok od šest mjeseci. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kupuju da bi prodali… Šteta što nisu prije počeli s takvom praksom.

New Report

Close