Udruge umirovljenika postavile Piletiću devet zahtjeva

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2023. u 22:00
Ministar Marin Piletić i Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a/G. Stanzl/PIXSELL

Umirovljeničke udruge traže da se od 1. siječnja 2024. godine ukine plaćanje poreza na mirovine za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura godišnje, umjesto zakonom predviđenih 50.400 eura.

Sindikat (SUH) i Matica umirovljenika (MUH) zatražili su utorak očitovanje ministra rada o devet zahtjeva, među kojima su ukidanje poreza na mirovine, povećanje osobnog odbitka, promjena modela usklađivanja mirovina, kako nezadovoljstvo ne bi eskaliralo do prosvjeda na ulicama.

Svoje zahtjeve Ministarstvu rada i socijalne politike i ministru Marinu Piletiću izložili su i na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe prošloga tjedna, ističu u priopćenju.

Umirovljeničke udruge traže da se od 1. siječnja 2024. godine ukine plaćanje poreza na mirovine za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura godišnje, umjesto zakonom predviđenih 50.400 eura.

Pri tome su naveli kako se porez na mirovine ne plaća u mnogim europskim zemljama poput Slovenije, Slovačke, Bugarske, Irske, Malte ili je pak bitno niži nego u Hrvatskoj.

S obzirom na to da porez od početka 2024. godine ionako ne bi plaćalo oko 850.000 umirovljenih s mirovinama ispod novouvedene granice osobnog odbitka od 560 eura, udruge smatraju kako ukidanje plaćanja poreza za gotovo sve preostale umirovljenike ne bi bitno teretilo državni proračun.

SUH i Matica traže da se odmah, a prije stupanja na snagu nove porezne reforme od siječnja 2024. godine, visina osobnog odbitka umjesto na predloženih 560 eura podigne na 665 eura jer bi se time obuhvatilo barem dio do sada zanemarene umirovljeničke srednje klase.

Umirovljeničke udruge traže i da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća. Traže i ukidanje doživotne penalizacije za prijevremene umirovljenike, koji su u prosjeku radili više od 36 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close