Udruge stale uz kabinsko osoblje Croatia Airlinesa

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2013. u 12:56
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruge su prozvale Upravu da u koordinaciji s Vladom potiru radnička prava te navode da je očito da pravo na zdravstvenu zaštitu više nije zajamčeno Ustavom.

Brojne građanske nevladine udruge poput B.a.B.e., Centra za mirovne studije, radničke studije i ženske studije, udruge Documenta, Domine, Eko Zadra, Kuće ljudskih prava, Prava na grad, Subversive Foruma, Ženske mreže i Ženske sobe dale su podršku kabinskom osoblju Croatia Airlinesu, prenosi Media servis. U zajedničkom priopćenju navode da Uprava Croatia Airlinesa u izravnoj koordinaciji s Vladom ovih dana "savjesno radi jedino na potiranju radničkih i ljudskih prava kabinskog osoblja CA koje se drznulo pružiti otpor politici radničkog plaćanja za propuste rukovodstva".

Naglašavaju da «jedan ministar rada može odlučiti da je štrajk koji još nije ni počeo nelegalan, a da se prethodno nije proveo nikakav sudski postupak koji bi to utvrdio, kao i da drugi – ministar pomorstva, prometa i infrastrukture – javno izjavi da će Uprava u iduća dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja kao da se radi o dotrajalim avionskim dijelovima.  Također smo saznali da ne treba ozbiljno računati s pravom na sindikalno organiziranje – odsad sindikalni povjerenici mogu dobiti otkaz ugovora o radu i bez poštivanja zakonom regulirane procedure." Navode da je očito da pravo na zdravstvenu zaštitu više nije zajamčeno Ustavom «budući da je kabinskom osoblju zrakoplova CA to pravo prošli tjedan u više navrata osporeno, kao i to da pravo na bolovanje, zaštićeno međunarodnim konvencijama i Zakonom o radu, usprkos tome što nadležno državno tijelo zaduženo za provjeru opravdanosti otvaranja bolovanja ne pronađe naznake njegove zlouporabe", stoji u priopćenju u kojemu su pozvali na solidarno djelovanje.

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Opet su u žiži piloti i stjuardese.
A menađeri s milijunskim plaćama i VIŠE milijunskim odštetama??? Oni su OK i ništa krivi za nastale gubitke. Da je pozitiva da vidiš kako bi se busali i dijelili bounuse!

Ovako se logika izvrće do iznemoglosti. Po principu što luđe to bolje. Nadam se do njihove konačne hospitalizacije.
[emo_zloban]

@ miami ,

i tebe bi trebalo poslati na rektalni pregled da bi shvatila bit :

http://www.poslovni.hr/hrvatska/stjuardesa-morala-na-rektalni-pregled-za-dokaz-viroze-240195 [poslovni.hr]

.Liječnici će na sudu potvrditi da su izmanipulirani od strane stjuardesa,
jer sebi neće dozvoliti ideju, da brane dijagnozu- koja ne postoji.

Je su li se oglasili Lesar, Karamarko, savez boraca NOB-e, i ostale koministicke organizacije povodom ovog strajka?

New Report

Close