Udruge potrošača plaćat će se po projektu

Autor: Marija Brnić , 18. prosinac 2018. u 21:59
U 2019. za zaštitu potrošača 1,4 milijuna kuna/Željko Lukunić/PIXSELL

Država više neće financirati savjetovališta, što dio udruga doživljava udarom.

Uoči jučerašnjeg zatvaranja javne rasprave o prijedlogu natječaja za dodjelu financijske potpore projektima udruga za zaštitu potrošačkih prava rasplamsala se rasprava o novim uvjetima koje postavlja Ministarstvo gospodarstva i to ne samo među samim udrugama, nego su u nju uključeni i europarlamentarka Biljana Borzan i ministar Darko Horvat.

Ministarstvo je, naime, odlučilo u 2019. početi primjenjivati drukčiji model sufinanciranja udruga, točnije, kako je jučer u reagiranju Ministarstva istaknuto, više neće provoditi dosadašnju praksu financiranja savjetovališta za potrošače, nego će financirati inovativne projekte udruga u informiranju i edukaciji potrošača. Iz rasprave koja se vodi vidljivo je da ta promjena predstavlja udar na udruge koje su dosad bile korisnici državne potpore.

Za 2019. se predviđa potpore od ukupno 1,4 milijuna kuna, a raspodjeljivat će se po projektu, od najmanje 20 do maksimalno 70 tisuća.

U proteklih 13 godina potpore su mogle koristiti samo udruge koje imaju savjetovališta, dosad je to bilo njih četiri, a ove godine tu mogućnost ispunjavaju još dvije, no u registru udruga za zaštitu prava potrošača ukupno ih je 106.

Ministarstvo se poziva na rezultate istraživanja iz rujna koje pokazuje da tek 1,7 posto potrošača u rješavanju svojih problema obraća savjetovalištima koje država financira. Stoga žele ne prekinuti financiranje udruga, nego uključiti veći broj udruga i potaknuti bolju komunikaciju prema potrošačima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close